Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
8 tips om te fietsen in de sneeuw Banner
Geschreven door Tijmen

8 tips om te fietsen in de sneeuw

De één gaat het liefst meteen naar buiten, en de ander moet er niets van hebben: sneeuw en ijs. Toch is het vaak nodig om de deur uit te gaan, en omdat we in een fietsland wonen gebeurt dat vaak op twee wielen. Maar hoe ga je nu veilig op de fiets door de sneeuw? We geven je in dit artikel 8 tips, zodat je (hopelijk) niet meer onderuit gaat!

Tip #1 Kies voor winterbanden

Er bestaan tegenwoordig duizenden soorten fietsbanden, zo ook speciale banden voor in de winter. Deze banden bieden je meer grip en hebben soms spikes waarmee de banden zichzelf vastzetten in de sneeuw of het ijs (maar uiteraard wel blijven rollen). Vooral als je een elektrische fiets hebt is het zeer slim om voor deze banden te kiezen. De snelheden liggen dan namelijk al vlug een stuk hoger, en extra grip is dan altijd welkom.

Let er wel op dat je de juiste maat banden kiest voor jouw fiets. Hoe je dat precies doet, leggen we je uit in de adviespagina Alles over bandenmaten. Mocht je geen winterbanden tot je beschikking hebben, dan kun je ook eens kijken voor mountainbike-banden. Deze hebben diepere profielen en zorgen dus vanzelf voor meer grip in de sneeuw. Houd er wel rekening mee dat dit voor ijs niet heel veel zin heeft, daar glijden mountainbike-banden zo overheen. Banden met spikes zijn dan de beste optie.

Bekijk onze collectie winterbanden voor de fiets

Tip #2 Verander je fietshouding

De meeste mensen zitten wat gespannen op de fiets als er sneeuw en ijs ligt. Dat zorgt ervoor dat je vanzelf verder vooruit buigt, en dus druk legt op je voorwiel. Laat dat nu net fout zijn bij gladheid! Het voorwiel glipt namelijk gemakkelijker weg wanneer je er veel druk op zet. De oplossing is om toch te proberen te ontspannen en verder achterover te leunen op je fiets. Zo leg je meer druk op het achterwiel, waardoor je én meer grip hebt én minder snel onderuit gaat.

Tip #3 Zet je zadel lager

Je zadel lager zetten doe je eigenlijk om twee redenen. Allereerst verlaag je hiermee het zwaartepunt van je fiets. Daardoor zit je stabieler op de fiets, en merk je direct dat je meer grip hebt. Dit bouwt eigenlijk voort op tip #2: je krijgt meer namelijk meer druk op het achterwiel. De tweede reden voor het verlagen van je zadel is dat je gemakkelijker bij de grond kunt met je voeten. Voel je dat je gaat glijden, dan heb je het evenwicht zo hersteld door twee voeten op de grond te plaatsen. Let wel op dat je dit met beleid doet, en niet plotseling. Als je dit te snel doet dan verlies je juist je evenwicht.

Iemand fietst over een met sneeuw bedekte weg
Zorg ervoor dat je bij het fietsen door de sneeuw vooral de nadruk op je achterwiel legt door achterover te leunen.

Tip #4 Vermijd vuile sneeuw

Op de meeste plekken wordt goed gestrooid met zout, zodat de weg en het fietspad (bijna overal) goed begaanbaar is. De combinatie van zout en sneeuw zorgt voor een pappige soort sneeuw die vaak bruin van kleur is. Het lijkt logisch om juist hier te fietsen, maar toch raden we het af. Deze vuile sneeuw kan namelijk verraderlijk glad zijn wanneer het vriest. Kies dus echt voor schone stukken weg, en anders voor witte sneeuw. Mocht je het niet vertrouwen, stap dan vooral af!

Tip #5 Laat lucht uit je banden

De tip die we anders nooit zouden geven, maar met sneeuw en ijs is het erg verstandig om te doen. Door wat lucht uit je banden te laten lopen, zorg je ervoor dat deze platter worden en een groter oppervlak hebben. Op die manier heb je meer contact met de weg, en zorgt het voor een stabieler gevoel op de fiets. Je maakt bij het fietsen door de sneeuw daarnaast wat minder kans op een lekke band als deze niet helemaal opgepompt is. Is de sneeuw weer weggesmolten? Pomp hem dan wel weer goed op!

Een fietsband die vol zit met sneeuw
Hoe dikker de band, des te meer grip heb je in de sneeuw. Laat daarom wat lucht uit je banden lopen als je in de sneeuw gaat fietsen.

Tip #6 Rem geleidelijk

We benoemden het al eerder, plotselinge bewegingen zijn nooit verstandig bij sneeuw en ijs. Mocht je moeten remmen, doe dat dan zo geleidelijk mogelijk. Kijk dus goed voor je uit of er mogelijke punten zijn waar je moet remmen en rijd vooral niet te hard. Geleidelijk remmen doe je met twee remmen tegelijk. Doe je dit met één rem, dan is er een grote kans dat het wiel blokkeert en juist door blijft glijden. Doe dit vooral op gevoel, dat vergt misschien wat oefening. Benieuwd naar wat voor remmen bij jouw fiets passen? Lees dan onze adviespagina Welke remmen heb ik nodig?

Bekijk onze fietsremmen

Tip #7 Fiets in een hogere versnelling

Door in een hogere en zwaardere versnelling te fietsen, glip je minder snel weg op de gladde weg. Dit komt terug op het maken van plotselinge bewegen, en je ziet het bijvoorbeeld bij auto’s ook terug. Wanneer je met een auto vast zit in de sneeuw, heeft het vaak meer zin om geleidelijk gas te geven om los te komen. Geef je veel gas, dan krijgen de banden geen grip en gaan ze slippen. Kies je een lichte versnelling op de fiets, dan krijg je hetzelfde principe.

Tip #8 Maak je fiets goed schoon na het fietsen

De laatste tip is een belangrijke! Na het fietsen door de sneeuw is je fiets namelijk viezer dan normaal. In de sneeuw en het ijs mengen modder en zout zich namelijk op. Alleen deze combinatie is al schadelijk voor veel kettingen en derailleurs. Maar daarnaast zorgt de vrieskou er voor dat het opgespatte water en sneeuw weer bevriest op je fiets. Doordat water uitzet als het bevriest, kan dit voor flinke schade zorgen aan de bewegende onderdelen. Poets of spuit daarom je fiets goed af met warm water (let vooral op de ketting, de wielen en het derailleur), en droog alles goed af met een droge doek. Op die manier kun je ook de volgende keer weer zonder problemen op de fiets stappen!

fiets wordt afgespoeld met water
Poets je fiets na het fietsen door de sneeuw met (warm) water, en droog hem vooral goed af!

Kort samengevat

Je kunt nu veilig en met een gerust hart op de fiets stappen als de temperaturen onder het vriespunt komen en het land onder een dikke sneeuwlaag is bedekt. Je weet nu in ieder geval dat de keuze voor goede banden erg belangrijk is en dat het slim is om niet te verkrampt op de fiets te gaan zitten. Als je er daarnaast voor zorgt dat je de fiets goed prepareert (bijvoorbeeld door het zadel lager te zetten en wat lucht uit de banden te laten), dan ben je optimaal voorbereid. Zorg er dan voor dat je tijdens het fietsen zelf niet te plots hard in de remmen knijpt en de vuile sneeuw ontwijkt om niet te vallen. Na het fietsen maak je de fiets weer goed schoon om schade te voorkomen. Veel fietsplezier!

Heb je na het lezen van dit artikel toch nog vragen over fietsen in de sneeuw of wil je meer weten over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.
 

Bekijk hier ons assortiment fietsonderhoud

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm
Generated: 0.78 sec.