Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Alles over carbon wielen Banner
Geschreven door Yvonne

Alles over carbon wielen

Carbon wielen hebben veel voordelen ten opzichte van wielen van andere materialen. Maar er zijn ook zeker wat nadelen, waarvan prijs de belangrijkste is. Ben jij van plan een set carbon wielen aan te schaffen, maar weet je nog niet zo goed waar je allemaal precies op moet letten? Lees onze informatie over carbon wielen dan eens door. Na het lezen van dit artikel weet je genoeg over carbon wielen om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Snel naar:

 

Wat zijn carbon wielen?

In de jaren 90 kwamen de eerste carbon wielen op de markt. Carbon is een high-end materiaal met gewoon vele voordelen ten opzichte van andere materialen. Deze voordelen worden verderop in het artikel beschreven. En daarnaast geven carbon wielen je fiets gewoon een strakke en mooie uitstraling! De wielen zijn er in vele soorten en maten, maar grofweg kun je ze indelen op basis van hun hoogte: laag, midden of diep. Daarnaast kun je bij de aanschaf van carbon wielen nog kijken of je gaat voor wielen met velg- of schijfremmen.
 

Hoe worden ze gemaakt?

We gaan niet tot in detail uitleggen hoe carbon wielen precies worden gemaakt, maar het is mogelijk wel interessant om iets te lezen over de productie van de wielen. Carbon bestaat uit carbonvezels en hars. Carbonvezels worden geweven om zo een sterk geheel te kunnen vormen. Vervolgens worden de ruimtes tussen de vezels opgevuld met hars. Er zijn verschillende manieren om de vezels te weven. Bij een weefstructuur met veel vezels wordt minder hars gebruikt, waardoor het uiteindelijke wiel duurder zal zijn dan bij een weefstructuur met relatief veel hars. Na het samenstellen van het materiaal wordt het carbon wiel gemaakt.

Wat gebeurt er in grote lijnen tijdens het productieproces?

Carbonvezels worden gemaakt door koolstofmoleculen onder grote druk en hitte te plaatsen, waardoor een sterke en lange keten aan koolstofverbindingen gevormd wordt. Deze keten is een draadvormig materiaal wat op een spoel gewikkeld wordt. Deze carbon ‘draad’ wordt vervolgens in een doek/vel geweven. Er zijn verschillende weefpatronen die aangehouden kunnen worden. Vervolgens kunnen de vellen met geweven carbon vezels bewerkt worden:

  1. Het vel met geweven carbon vezels wordt precies op maat gesneden door een computer.
  2. Vervolgens worden meerdere vellen op elkaar gestapeld in een mal, tot de juiste dikte bereikt is. 
  3. Dan wordt er hars aan de vellen toegevoegd. Soms zijn de vellen al gemengd met hars.
  4. De mal wordt daarna in een pers geplaatst om de koolstoflagen goed samen te persen. De hars komt hierdoor ook goed tussen de verschillende carbon lagen te zitten. In deze stap wordt de stevigheid en stijfheid van de carbon wielen gecreëerd.
  5. Daarna moet de velg bijgewerkt worden. Overtollig hars wordt verwijderd en de buitenste vezellaag krijgt een coating.
  6. Dan worden gaten voor de spaken gemaakt, spaken erin en ‘klaar’.
  7. Tot slot wordt het wiel getest. Alle wielen worden blootgesteld aan een hoge druk, om zeker te zijn dat ze sterk zijn.
     

Natuurlijk is het proces wat uitgebreider dan hierboven beschreven, maar dit is een globale uitleg van hoe het productieproces van carbon wielen eruit ziet. Daarnaast zullen verschillende merken hun carbon wielen op verschillende manieren produceren. Het belangrijkste is dat de carbon vellen samengeperst worden, en dat de hars ervoor zorgt dat het geheel goed aan elkaar blijft zitten.
 

Waarom carbon wielen?

Nieuwe racefietsen komen vaak met relatief slechte wielen (in ieder geval niet de beste). Zelfs bij hoge prijsklassen zul je in veel gevallen zelf een nieuw setje wielen aan gaan schaffen, omdat de bijgeleverde wielen gewoon niet zo goed zijn. En wielen hebben wel echt een grote invloed op je fietsprestaties.

Je kunt kiezen uit verschillende soorten wielen, waaronder aluminium en carbon wielen. Carbon wielen hebben vele voordelen ten opzichte van aluminium wielen. Daarom worden ze dan ook vaak door professionele renners gekozen. Je kunt er je fiets lichter mee maken, waardoor je hogere snelheden kunt halen. Hieronder leggen wij de grootste voor- en nadelen even voor je uit:

Voordelen

  • Lichter dan aluminium wielen. Vooral bij een klim omhoog is het fijn om een lichte fiets te hebben. Lichtere wielen zijn nu eenmaal makkelijker op gang te brengen, waardoor je sneller kunt klimmen én harder uit bochten kunt accelereren.
  • Stijver dan aluminium. Dit komt vooral tijdens snel rijden en in bochten goed van pas. Je fiets voelt simpelweg een stuk ‘levendiger’ aan. Je voelt gewoon dat je met dezelfde kracht meer snelheid kunt behalen.
  • Aerodynamischer. Omdat carbon een erg licht materiaal is, kunnen hogere velgen gemaakt worden zonder dat de wielen erg zwaar worden. Hoge velgen geleiden de luchtstroom beter waardoor ze aerodynamischer zijn dan lage velgen.
  • En het ziet er gewoon mooi uit!

Nadelen

  • Stukken duurder dan aluminium wielen.
  • Remprestaties verschillen nogal. Dit valt over het algemeen erg mee. Maar in de regen merk je goed het verschil tussen een aluminium en een carbon remrand.
  • Niet goed bestand tegen hitte. De hars in carbon wielen verliest zijn stijfheid door hitte (die kan ontstaan bij het remmen). De velg wordt dan over het algemeen minder stijf. Vervolgens kan door de druk van de binnenband de velg vervormen.
     

Waar let je op bij het kopen van carbon wielen?

Carbon wielen zijn er in verschillende soorten en maten. Wil je weten waar je allemaal op kunt letten bij het kopen van carbon wielen? Om te beginnen kun je losse velgen aanschaffen maar ook een complete wielset. Het ligt er net aan waar jij naar op zoek bent. Meer weten? Lees dan verder:

Hoogte velg

De hoogte van de velg beïnvloedt aerodynamica. Bij een hoge velg zijn de luchtstromen beter en is er minder luchtweerstand. Hierdoor zijn ze aerodynamischer. Een hogere velg is daarentegen wel zwaarder, ook bij carbon wielen. En hogere velgen zijn windgevoeliger. Hierdoor is het moeilijker om ermee te rijden. Het is eigenlijk zaak om wielen te vinden die een fijne velghoogte hebben maar ook nog eens licht zijn. Dus een goede combinatie tussen gewicht en aerodynamica. Ga je vooral in de bergen rijden? Dan loont een lichte wielset veel meer dan een aerodynamische. Rijd je vooral lange ritten op een redelijk vlakke ondergrond? Dan kun je met een aerodynamische wielset juist wel veel tijdswinst behalen.

Twee wielrenners op fietsen met carbon wielen
Welke velghoogte je kiest hangt helemaal af van je rijstijl en je persoonlijke wensen. 

Breedte velg

Ook de breedte van de velg is een puntje om rekening mee te houden. Een brede velg met een passende band is aerodynamischer dan een smallere velg met diezelfde band. De band sluit dan gewoon beter aan op de velg. Daarnaast is de rolweerstand van een bredere velg en band lager dan die van een smalle velg en band. Nadeel van brede velgen: ze passen niet op alle racefietsen. Bij oudere fietsen of fietsen met velgremmen is vaak, vooral bij het achterwiel, niet genoeg ruimte voor brede velgen. Bij schijfremmen eigenlijk wel altijd. Maar let hier dus op voordat je brede velgen aanschaft.

Aluminium of carbon remrand?

Je hebt het misschien wel vaker gehoord maar de remprestaties van carbon wielen kunnen, vooral bij nat weer, minder zijn dan de prestaties van aluminium wielen. Dit maakt ze niet per definitie slecht, maar dus ook niet optimaal. Dit geld echter alleen bij velgremmen. Schijfremmen remmen niet af op de velg, waardoor het probleem van oververhitting er niet meer is. Maar heb je toch velgremmen, dan kun je de remprestaties aanzienlijk verbeteren met een aluminium remrand. Je wiel is dan dus van carbon, maar de remrand is van aluminium. Nadeel: hij is toch net wat zwaarder dan een wiel dat helemaal van carbon is gemaakt. Voor semiprofessionele of recreatieve rijders kunnen aluminium wielen of carbon wielen met aluminium velgranden prima zijn. Professionele rijders vinden vaak elke gram te veel, waardoor ze dus altijd voor complete carbon wielen gaan.

Remsysteem

Let bij het kopen van een nieuwe fiets op het type remmen wat erop zit. Kijk hierbij een beetje naar de toekomst. Ben je van plan om echt serieus te gaan rijden? Investeer dan vooral in schijfremmen. Maar ga je het rijden net wat uitproberen en weet je nog niet helemaal of het iets is wat je semiprofessioneel of professioneel wil gaan doen? Dan kun je altijd ook gaan voor een goedkopere fiets met velgremmen. Maar let er dus op dat je op een fiets met velgremmen beter geen volledige carbon wielen monteert. Ga dan voor aluminium wielen of carbon wielen met een aluminium remrand.

Prijs

De prijs van carbon wielen hangt af van de weefstructuur van het materiaal. Carbonvezels kunnen op meerdere manieren geweven worden. Een losse structuur heeft meer hars nodig, maar is hierdoor ook wat goedkoper dan ene vaste structuur. Dit heeft alles te maken met dat hars goedkoper is dan carbonvezels. Het is niet zo dat je altijd voor de duurste wielset hoeft te gaan om een prima kwaliteit aan te schaffen. Ben je een professional dan maakt prijs niet veel uit, maar anders hoef je echt geen carbon wielen aan te schaffen van €3000,- . Er zijn genoeg prima carbon wielen verkrijgbaar in lagere prijsklassen. De verschillen tussen dure en goedkopere carbon wielen zijn voor professionals van belang, maar voor niet-professionals zijn deze verschillen mogelijk niet eens echt merkbaar.

Fiets met carbon wielen en een carbon frame
Je kunt ook uitpakken met een fiets met carbon wielen, een carbon frame en allerlei andere carbon onderdelen.
 

Hoe lang gaan carbon wielen mee?

Over het algemeen gaan carbon wielen jaren mee. Het wiel slijt in principe niet. Bij carbon wielen met velgremmen is er nog wel sprake van slijtage, maar bij wielen met schijfremmen eigenlijk helemaal niet meer. De enige dingen die kapot kunnen gaan zijn de schijfremmen zelf of kleine onderdelen zoals spaken of lagers. Een nadeel van carbon wielen is dat ze bij een val of harde klap wel kapot kunnen gaan. Het materiaal is zo stijf dat het niet buigt maar breekt. Een aluminium wiel zal bij een val of harde klap een deukje oplopen, een carbon wiel kan dan dus echt breken. Gelukkig komt dit niet heel vaak voor, maar het is toch een puntje om rekening mee te houden voordat je carbon wielen aanschaft.

Hoe maak je carbon wielen schoon?

Carbon wielen hebben wat meer onderhoud nodig dan aluminium wielen. Houd in ieder geval je remblokken en velgen goed schoon. Bij normaal gebruik maak je ze elke drie of vier maanden schoon, bij intensief gebruik minimaal elke maand (of vaker). Carbon wielen zijn wat donkerder dan aluminium wielen, waardoor vuil minder goed zichtbaar is. Hierom is het belangrijk om routinematig de velgen en remblokken schoon te maken, omdat je dus niet altijd ziet dat je carbon wielen vies zijn.

Velgen schoonmaken

De velgen kun je schoonmaken met een schone doek en milde ontvetter (of aceton of isopopylalcohol). Let er echt op dat het een milde ontvetter is. Zorg voor wat veiligheidsmaatregelen: een veiligheidsbril, rubberen handschoenen en een geventileerde werkruimte. Verwijder je banden van de velgen en doe wat ontvetter op de schone doek. En dan is het zaak om gewoon te poetsen tot de velg schoon is. Je kunt je banden ook op de velgen laten zitten, maar dan kun je niet zo gemakkelijk en precies schoonmaken. En ben je bang dat je ontvetter te sterk is, probeer het dan uit op een klein stukje van je wiel. Mocht je het vervolgens niet aandurven, ga dan gewoon voor water met wat zeep. Enkele algemene tips:

  • Verwijder alle verkleuringen, vegen en kleverig aanvoelende materialen van de velg.
  • Schuur voorzichtig heel lichtjes over de velgrand (gebruik hiervoor bijna geen kracht).
  • Zolang de velg grijzig af blijft geven, is hij nog niet helemaal schoon. Ga dan nog een keer met de doek over de rand.

Remblokken schoonmaken

Als je schijfremmen hebt hoeft dit niet, maar bij velgremmen is het wel belangrijk om ook de remblokken schoon te maken. Controleer de blokken op deeltjes vuil die eraan vast zitten. Verwijder al het vuil dat je ziet zitten. Je remblokken moeten daarnaast worden schoongemaakt als je zichtbare vegen ziet zitten of als ze glanzend zijn. Gebruik schuurpapier (korrel 120) om de remblokken schoon te maken. Maak het schuurpapier een klein beetje nat. Na het schuren ga je nog even met een sopje over de remblokken heen. Als laatste stap nog even goed drogen en de remblokken zijn weer schoon. 

Bekijk onze carbon (en carbon/aluminium) wielen en velgen:

 

Alles op een rijtje over carbon wielen

Carbon wielen hebben vele voordelen ten opzichte van aluminium wielen, maar ook één groot nadeel: de prijs. Zelf goedkope carbon wielen kun je nog ‘duur’ noemen. Je hebt het dan namelijk over honderden euro’s. Dat terwijl je al aluminium wielen aanschaft voor enkele tientjes. Wegen de voordelen van carbon wielen niet op tegen de prijs, dan kun je prima gaan voor aluminium wielen.

Het grootste voordeel van carbon wielen is eigenlijk dat je een hogere velgrand kunt kiezen voor hetzelfde gewicht als een lage aluminium velgrand. En met een hogere velgrand fiets je aerodynamischer. Bij aluminium wielen wordt het gewicht van je wiel te zwaar als je een hogere velgrand zou willen. En op gewicht wil je ook besparen als je echt snel wil gaan fietsen. Fiets je gewoon recreatief, dan zal het type wiel niet zo super veel uitmaken. De verschillen zijn allemaal relatief klein. Je merkt het dus vooral als je professioneel fietst en echt op de milliseconde je snelheid probeert te verbeteren. Dan zijn carbon wielen een echte uitkomst! Maar als semiprofessional of recreatieve rijder kun je natuurlijk ook gewoon voor carbon wielen gaan omdat het er strak uitziet.

Heb je na het lezen van dit artikel toch nog vragen over carbon wielen of wil je meer weten over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website. Lees ook gerust onze adviespagina over fietswielen in het algemeen eens door voor meer informatie over de wielen van verschillende soorten fietsen.
 

Bekijk onze carbon wielen

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm
Generated: 0.933 sec.