Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Alles over driewielers Banner
Geschreven door Tijmen

Alles over driewielers

Wij hebben alles dat jij moet en wilt weten over driewielers voor kinderen op één plek verzameld. Ben je van plan om een ​​driewieler voor je zoon of dochter te kopen, of nog informatie aan het verzamelen? Zoek dan niet verder! Wij delen onze kennis namelijk graag.

De belangrijkste eigenschappen van een zwarte driewieler worden beschreven.

Snel naar:

 

Wat is een driewieler?

Het woord driewieler vertelt in dit geval bijna het volledige verhaal. Het is een fietsje met in plaats van de gebruikelijke twee wielen nu drie wielen. De verdeling is meestal zo dat er twee achterwielen zijn, en één voorwiel. Maar ook andersom komt wel eens voor. De trappers van een driewieler zitten vast aan het voorwiel, zonder ketting. Hierdoor is het erg vanzelfsprekend hoe je de driewieler voortbeweegt. Een leuk weetje is dat de driewieler oorspronkelijk voor vrouwen bedoeld was, begin 19e eeuw. Zij konden moeilijker op een fiets stappen door de lange rokken, en een driewieler was de ideale uitkomst. Met het bedenken van de damesfiets werd dat idee toen al wel snel verworpen. De driewieler bleef echter bestaan!


Twee kinderen leren al spelend fietsen op een driewieler.
 

Waarom is een driewieler belangrijk?

Een driewieler kan de perfecte voorbereiding zijn op het leren fietsen. Op de stevige, niet-kantelende driewieler kunnen de motorische handelingen zoals sturen en trappen voluit geoefend worden. Hierdoor leren kinderen multitasken, het blijven zitten op een zadel / stoeltje, inschatten van afstanden en trainen ze de beenspieren. Maar ook plezier is een ontzettend belangrijk gedeelte van opgroeien, net als iedere dag beweging. Het wordt intussen een hele lijst, maar je hebt vast door dat een driewieler eigenlijk alleen maar voordelen heeft voor de ontwikkeling van een opgroeiend kind.
 

Op welke leeftijd kan mijn kind op een driewieler?

Kinderen kunnen al ontzettend vroeg beginnen met een driewieler. Zo zijn er al driewielers waar kinderen van 9 maanden op kunnen. Houd er dan wel rekening mee dat ze zelf nog niet zullen fietsen. Deze driewielers hebben vaak een duwstang waarmee jij ze vooruit kunt duwen. Kies je er liever voor dat je kindje meteen al kan gaan fietsen, dan is de meest voorkomende leeftijd 18 maanden (1,5 jaar). De meeste kinderen hebben dan beenspieren die sterk genoeg zijn om de trapbewegingen goed te maken, en begrijpen daarnaast dat ze armen en benen tegelijk moeten gebruiken. Maar ieder kind groeit en ontwikkelt zich anders.

Mocht je niet precies weten wanneer je kindje klaar is om op een driewieler te gaan fietsen, kijk dan eens voor een meegroeimodel. Dit zijn driewielers die door de jaren heen aangepast kunnen worden. Zo beginnen ze als een soort kinderwagen, dus met een duwstang en de trappers vastgezet of buiten bereik. Dit is perfect voor kinderen van 9 tot 18 maanden. Daarna kun je de duwstang er afhalen en de trappers losmaken of binnen bereik zetten. Je kindje kan dan zelf gaan leren fietsen. En omdat kinderen groeien, hebben ze ook nog verschillende standen om de groeispurten bij te houden. Zo kun je een tijdje door met deze multifunctionele driewielers, en hoef je geen exact moment te bepalen waarop je voor een zelfstandige driewieler kiest.

Welke maat driewieler heb ik nodig?

Het lijkt een overbodige vraag met de uitleg die we net gaven over meegroeiende driewielers. Maar toch is het erg fijn om te weten hoe een kind goed en veilig op een driewieler zit. Je zou zeggen dat de fabrikanten daarbij allerlei maten doorgeven, maar dat is helaas niet het geval. Het enige dat ze aangeven, is vanaf welke leeftijd de driewieler geschikt is. Dit staat altijd bij de specificaties van de driewieler vermeld. Nu hebben wij (en dit is een klein stukje reclame binnen de adviespagina) 30 dagen bedenktijd, en we raden je ook aan die te gebruiken. Let er dan vooral op dat je kindje goed achter in de stoel zit en dan met volledige voeten bij de trappers kan. Als dat het geval is, heb je de juiste maat te pakken.

Sommige fabrikanten zetten er wel meer bij dan enkel een leeftijdsindicatie, zoals het maximum gewicht of de lengte van het kind dat er optimaal op kan zitten. Dan raden we uiteraard aan om die te gebruiken. Iets dat bij opvouwbare driewielers altijd vermeld wordt, is het opbergformaat. Altijd handig om rekening mee te houden wanneer je van plan bent om de driewieler niet altijd in je woonkamer te laten staan.
 

Waar moet ik op letten bij de aankoop van een driewieler?

De maat is het belangrijkste punt om op te letten bij het kopen van een driewieler. Maar we kunnen ons goed voorstellen dat je meer wilt weten. Daarom hebben we de punten waar je op kunt letten op een rijtje gezet.


Kies voor een lichte driewieler, ook voor je eigen comfort.

Gewicht

Hoe zwaarder een driewieler is, des te zwaarder zal het voor je kind ook zijn om deze vooruit te krijgen. Zeker omdat de trappers aan het voorwiel vastzitten, is er geen mechanisme dat het fietsen gemakkelijker of lichter maakt. Kies dus niet voor een te zware driewieler. Dit is ook voor jezelf erg fijn als je bijvoorbeeld een duwstang vast hebt gemaakt en een flinke wandeling maakt.

Materiaal

Er zijn een aantal materialen waar je uit kunt kiezen. Ook hier geldt eigenlijk hetzelfde advies als hierboven: lichter is beter. We zullen de verschillende materialen even uitlichten.

Kunststof

De frames van kunststof zijn erg licht, en daardoor soepel om mee te fietsen. Ze lopen amper beschadigingen op en gaan dus een hele tijd mee. Maar mocht er toch een krasje op komen, dan is er nog niets aan de hand. Kunststof roest namelijk niet.

Aluminium

Frames die van aluminium gemaakt zijn, wegen ontzettend weinig en zijn erg sterk. Een zeer geschikte keuze dus als je kiest voor een meegroei-driewieler. Ze blijven namelijk erg lang mooi en kunnen dus meerdere jaren mee.

Staal/metaal

De meest sterke en zwaarste variant van de materialen waar een driewieler van wordt gemaakt. Je ziet echter de laatste jaren dat dit steeds minder vaak voorkomt. Metaal is namelijk zwaarder en dus moeilijker om mee te fietsen. Daarnaast roest het wanneer de lak beschadigd wordt.

Bekijk onze driewielers:

Banden

Qua banden heb je de keuze uit massieve banden, luchtbanden en rubberen banden. Ze hebben alle drie zo hun voor- en nadelen. Zo kunnen kinderen op luchtbanden en rubberen banden wat langere afstanden afleggen naar bijvoorbeeld de speeltuin. Ook om de driewieler voort te duwen zijn deze banden een stuk comfortabeler omdat ze de schokken van de weg gedeeltelijk opvangen. Dat is bij massieve banden een stuk minder het geval. Het nadeel van rubberen of luchtbanden is dan weer dat ze strepen achterlaten wanneer ze binnen worden gebruikt. Massieve banden hebben dat dan weer niet, maar een stuk wandelen gaat dan weer wat minder comfortabel. Bedenk vooraf dus goed waarvoor je de driewieler gaat gebruiken, voor je kiest wat voor type banden je wilt.

Gebruiksgemak

Dit sluit naadloos aan op de keuze voor de banden. Het ligt er volledig aan waarvoor je de driewieler gaat gebruiken. Gebruiksgemak kan bijvoorbeeld zitten in een fijne duwstang die makkelijk te verstellen is. Maar sommige driewielers hebben bijvoorbeeld ook een zonnescherm, waardoor je kindje altijd fijn in de schaduw zit. Over het algemeen geldt wel dat hoe minder toeters en bellen er aan een driewieler zitten, des te gemakkelijker je kindje er mee overweg kan. Het leren trappen en sturen vraagt al meer dan genoeg inspanning, dus heel veel afleiding kunnen ze daarbij niet gebruiken.

Veiligheid

Alsof de tekst er zo op ingericht is, bouwt ook dit stukje weer voort op het vorige. Veiligheid komt namelijk mede voort uit zo weinig mogelijk afleiding. Je kindje zal zijn eerste ervaringen op de openbare weg namelijk op de driewieler meemaken. Afleiding kan dan levensgevaarlijk zijn. Maar er zijn nog een aantal punten waar je op kunt letten bij de veiligheid. Ook die zetten we even handig onder elkaar.

Handvatten

Veel driewielers zorgen voor extra stevigheid en veiligheid door een opstaand randje toe te voegen aan de handvatten. Op die manier glijden de handen niet snel van het stuur af, en houdt je kind fijn de grip op het stuur.

Kinbeschermer

Sommige driewielers hebben op het stuur een kinbeschermer zitten. Het kan nooit kwaad om deze te hebben, want een harde botsing kan zomaar gebeuren.

Gordel

Veel driewielers komen tegenwoordig met een riem of gordel om je kind goed en stevig vast te zetten. Vooral de meegroei-modellen zijn hier mee uitgerust. Dit is niet alleen fijn voor de allerkleinsten, maar ook als je kind later zelf gaat fietsen kun je de riem er op laten zitten. Dat is niet alleen een extra beveiliging voor vallen, het is ook fijn om aan te leren dat gordels belangrijk zijn (net als in de auto).


Een gordel op de driewieler is veilig, maar leert ook dat het normaal is om een gordel om te hebben in de auto.

Omgeving

Een belangrijk punt voor veiligheid is de omgeving waarin kinderen rondfietsen. Naast een drukke weg spelen raden we uiteraard meteen af. Maar ook in de tuin of binnen zit een ongeluk in een klein hoekje. Controleer daarom altijd op scherpe randjes, maar ook op bijvoorbeeld losstaande dingen op een kast. Veel kinderen kunnen verbazingwekkend hard rijden op een driewieler en een botsing met een kast kan er zomaar voor zorgen dat iets naar beneden komt vallen. Een kleine check van de omgeving kan dus nooit kwaad.
 

Welke merken driewielers zijn er?

Je kunt het zo gek niet bedenken, of het bestaat in de driewielerwereld. Maar wat zijn nu de merken die er bovenuit springen? We hebben een selectie gemaakt voor je, om de keuze iets gemakkelijker te maken.

Qplay

Het merk QPlay gaat er volledig voor om kinderen de wereld op een comfortabele, veilige manier te laten ontdekken zonder zich daarbij zorgen te hoeven maken om beweging of mobiliteit. Daarom zijn hun designs altijd uniek en ontzettend comfortabel. QPlay richt zich voornamelijk op de meegroeimodellen, maar ze hebben ook driewielers voor de iets oudere kinderen. En driewielers is niet het enige dat ze maken, ook handige tassen om aan de driewielers te bevestigen kun je bij hen vinden.

Driewielers van Qplay

Injusa

Het merk Injusa is volledig Spaans. Ze ontwerpen en produceren hun producten daar, en dat nemen ze zeer serieus. Duurzaamheid en kwaliteit staan hoog in het vaandel, net als onderzoek en ontwikkeling om de driewielers nog beter te maken. Maar het allergrootste doel van Injusa is om kinderen een ontzettend leuke tijd te geven met hun producten. En dat is terug te zien in de driewielers, die met mooie kleuren helemaal perfect zijn om te pronken!

Driewielers van Injusa

Milly Mally

De klant is bij Milly Mally altijd koning, en dat merk je aan de fijne vormen van hun driewielers, speciaal gemaakt voor kinderen van alle leeftijden. Naast de hoge kwaliteit, gaat Milly Mally voor betaalbaarheid door de designs simpel te houden. Dat zorgt voor een mooi en groot assortiment aan vrolijke driewielers.

Driewielers van Milly Mally

smarTrike

Meerdere prijzen zijn al uitgereikt voor de driewielers van smarTrike. Zij ontwikkelden namelijk de driewieler die memmvze kan groeien met kinderen. Bijna alle driewielers van smarTrike hebben dus verschillende standen voor meerdere fases. Bij smarTrike weet je zeker dat je een driewieler van hoge kwaliteit koopt. Ze zijn dan ook bijna allemaal al vanaf een leeftijd van 9 of 10 maanden te gebruiken.

Driewielers van smarTrike
 

Bekijk onze driewielers:

 

Moet ik kiezen voor een loopfiets of een driewieler?

Dat een driewieler goed is voor een opgroeiend kind, zal je ondertussen duidelijk zijn. Toch is er een andere variant fiets op de markt voor kleine kinderen: De loopfiets. Deze ziet er uit als een gewone fiets, maar dan zonder de trappers. Het trappen blijft dus achterwege, en de focus ligt meer op het evenwicht. Wil je meer weten over deze loopfietsen? Lees dan onze adviespagina voor loopfietsen.


Jongen op een loopfiets, een ander hulpmiddel voor kinderen om te leren fietsen.

De vraag die veel ouders zichzelf stellen is of ze moeten kiezen voor een driewieler of een loopfiets. Wij geven dan altijd als advies om te bedenken waarvoor je deze gaat gebruiken. Als je bijvoorbeeld wilt dat je zoon of dochter zo snel mogelijk op een echte kindefiets op pad kan, dan valt de keuze toch vaak op een loopfiets. Het houden van evenwicht blijkt namelijk het meest moeilijke punt van leren fietsen. Op een loopfiets wordt dit al eerder aangeleerd. Het risico op valpartijen is bij een loopfiets dan wel weer groter, terwijl een driewieler stevig op de grond blijft staan.

Wil je echter langere wandelingen gaan maken met je kind? Dan raden we toch de driewieler met duwstang aan. Een loopfiets is een prima optie, tot kinderen vermoeid raken. Dan moet je de loopfiets (en je kind) vasthouden. In een driewieler kan je kind in zulke situaties uitrusten, en duw jij de driewieler simpelweg voor je uit.

De keuze is dus per situatie verschillend. Gelden er meerdere van dit soort situaties, dan kun je voor beide kiezen, of het voor de verandering eens aan je kind zelf vragen. Keuzes maken is op vroege leeftijd namelijk al goed voor kinderen, omdat ze leren inzien dat hun keuze een gevolg heeft. Het concept ‘oorzaak-gevolg’ is één van de belangrijkste om te leren, omdat het hun hele leven nog terugkomt. Daarnaast kan het jou ook prima helpen om een knoop door te hakken!

Is jouw kind de driewieler ontgroeid? Dan is het tijd voor zijn of haar eerste échte fiets. Zowel op het gebied van jongens- als meisjesfietsen adviseren we je graag. Lees gerust ons artikel over jongensfietsen of juist het artikel over meisjesfietsen eens door.

 

Alles op een rijtje over driewielers

Herhaling is vaak een belangrijke tactiek om iets te leren (goed om te onthouden als je straks je kind gaat leren fietsen). Ook hier passen we dat graag nog even toe. Daarom vind je hier nog een kleine samenvatting van wat we in dit artikel hebben besproken, en dat makkelijk op een rijtje:

  • Op een driewieler kunnen kinderen heel gemakkelijk leren om de grove motoriek te verbeteren en daarnaast de eerste fietsbewegingen onder de knie te krijgen.
  • Een driewieler is al geschikt voor kinderen van 9 of 10 maanden oud, de bedoelde leeftijd staat altijd in de specificaties vermeld.
  • Voor een juiste maat driewieler controleer je of je kind, als hij of zij helemaal achterin de stoel zit, goed met de volledige voet bij de trappers kan.
  • Ga je een driewieler kopen, dan let je op gewicht, materiaal, banden, gebruiksgemak en veiligheid.
  • Per situatie kan het verschillen of je beter kunt kiezen voor een driewieler of loopfiets. Samen is ook een goede optie, of vraag het aan je zoon of dochter voor de verandering!
     

Weet je inmiddels wat voor driewieler het gaat worden? Bekijk ons ​​ruime assortment driewieler dan eens. En mochten er nog vragen opkomen, neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op onze website.
 

Bekijk onze driewielers

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm
Generated: 2.115 sec.