Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Alles over elektrische fietsen Banner
Geschreven door Foris

Alles over elektrische fietsen

Zit jij eraan te denken om een elektrische fiets aan te schaffen, maar weet je niet zo goed waar je allemaal op moet letten? In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt! Denk hierbij aan bijvoorbeeld de voor- en nadelen van een elektrische fiets, verschillende motor- en accuposities en uitleg over het opladen van je accu. Na het lezen van de informatie kun jij een weloverwogen beslissing maken bij de aanschaf van een elektrische fiets. Heb jij al een elektrische fiets? Dan vind je hier ook relevante informatie over het onderhoud van een elektrische fiets en tips om de kans op diefstal te verkleinen!


Een zwarte elektrische fiets van het merk Vogue

Snel naar:

 

Wat is een elektrische fiets?

Een elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd, lijkt in veel opzichten op een gewone fiets. Echter verschilt het ook op meerdere punten van de gewone fiets. Een elektrische fiets heeft bijvoorbeeld een elektrische motor, een accu en hij is zwaarder en duurder dan een gewone fiets. En over het algemeen kun je wat harder fietsen met een elektrische fiets. Natuurlijk fietst de ene persoon wat harder dan de ander, maar op een gewone fiets is de gemiddelde fietssnelheid ongeveer 14 km/u. Hoe hard gaat een elektrische fiets dan? Een e-bike haalt een maximale snelheid van 25 km/u, waarbij je gemiddelde rond de 22-23 km/u ligt. Je rijdt dus gemiddeld zo'n 8 km/u sneller op een elektrische fiets dan op een reguliere fiets. Gaat dit nog niet hard genoeg? Met een speed pedelec haal je maximale snelheden van 45 km/u. Voor de speed pedelec gelden echter dezelfde regels als voor bromfietsen en moet je dus ook een fietshelm dragen. Dit is bij gewone elektrische fietsen niet het geval.

Kun je met een elektrische fiets ook gewoon fietsen?

Ja, met een elektrische fiets kun je ook gewoon trappen. Als je de motor uitschakelt of als de accu leeg is kun je doorfietsen. Let er wel op dat je wat zwaarder fietst. Een e-bike weegt nu eenmaal meer dan een gewone fiets. Daarnaast geven sommige motoren ook nog eens extra weerstand. Dus fietsen kan gewoon maar gaat wel wat moeizamer dan op een reguliere fiets.

Twee fietsers op elektrische fietsen van het merk AMIGO
Op elektrische fietsen kun je ook 'gewoon' fietsen, je fietst dan alleen wat zwaarder dan op een gewone fiets.
 

Voor- en nadelen van elektrische fietsen

Wat zijn de voordelen?

  • Altijd de wind in de rug! Door de ondersteuning fiets je altijd een stuk lichter! Zo is een heuvel op fietsen of tegen de wind in fietsen een stuk minder intensief.
  • Milieuvriendelijk. Uit een elektrische fiets komen, in tegenstelling tot een auto, geen schadelijke stoffen.
  • Gezondheidsvoordelen. Je blijft in beweging. Ook voor ouderen zijn elektrische fietsen superfijn. Je blijft in beweging maar hoeft niet zo veel kracht te zetten als bij een gewone fiets.
  • Gemakkelijker langere afstanden afleggen. Doordat je lichter fietst is het ook een stuk eenvoudiger om lange afstanden af te leggen.

Wat zijn de nadelen?

  • Een e-bike in vergelijking met een fiets zonder ondersteuning is natuurlijk duurder in aanschaf. Uiteraard ben je na verloop van tijd met een elektrische fiets wel kostenbesparend. Zo ben je namelijk minder lang onderweg én de terugkomende kosten zijn een stuk kleiner in vergelijking met een auto. Daarbij beschikken wij over elektrische fietsen uit verschillende prijsklasses en voor ieder budget.
  • Zwaarder dan een gewone fiets, waardoor hij lastiger is om op te pakken of op het standaard te zetten. Wat weegt een elektrische fiets dan? Zonder accu zit het gewicht vaak tussen de 21 kg en 25 kg. Tel daar het gewicht van de accu, vaak rond de 3 kg, nog bij op en je ziet dat de fiets behoorlijk zwaar is. In vergelijking: een reguliere stadsfiets weegt meestal rond de 15 kg. Tijdens het fietsen merk je daar dankzij de ondersteuning gelukkig niks van.
  • Kans op ongelukken is wat groter, omdat je snelheid hoger is. Oftewel, je moet altijd nóg beter opletten dan op een gewone fiets. Probeer bij drukke verkeerspunten tijdig je vaart te minderen.
  • Een elektrische fiets is werkzaam op een accu. Het zou kunnen dat je onderweg met een lege accu komt te zitten. Probeer voor je fietstocht te zorgen dat je accu is opgeladen.
     

Hoe laad je de accu van je elektrische fiets op?

Een accu voor een elektrische fiets heeft meestal een inhoud van 250 tot 600 Wh. Deze kun je, als hij (bijna) leeg is, eenvoudig weer opladen. Dit opladen zul je in de meeste gevallen gewoon thuis doen. Met een losse accu is dit helemaal gemakkelijk. Een losse accu neem je namelijk eenvoudig mee naar binnen om hem aan de stroom te leggen. Naast thuis opladen is het ook fijn om te weten dat je hem onderweg ook op kan laden (indien nodig). In Nederland vind je namelijk verschillende oplaadpunten. Zoek voor je gaat fietsen op waar je een oplaadpunt voor je elektrische fiets kunt vinden, zo kom jij nooit met een lege accu te staan. Je kunt natuurlijk ook nog altijd een tweede/reserve accu met je meenemen.

Hoe lang duurt het opladen van een accu voor een elektrische fiets? Gemiddeld duurt het opladen tussen de vier en acht uur (afhankelijk van de grootte van je accu). Het opladen kost bijna niks, voor 6 tot 12 eurocent heb je je accu weer volgeladen.

Accu van een elektrische fiets
De actieradius van een elektrische fiets wordt onder andere bepaald door de capaciteit van de accu. 
 

Elektrische fiets kopen: waar op letten?

Bij het kopen van een elektrische fiets kun je met verschillende zaken rekening houden. Dit is vooral afhankelijk van hoeveel je de fiets gaat gebruiken, hoe ver je ermee gaat fietsen en waar je ermee gaat fietsen. Ook is het handig van tevoren te bekijken wat voor display er bij de fiets zit. Wil je een uitgebreid display, extra grote letters of enkel wat basisgegevens? Het display is maar een klein aspect om rekening mee te houden, belangrijker zijn onder andere de motorpositie en actieradius. Hieronder gaan we verder in op deze punten:

Prijs

Wat kost een elektrische fiets? Een elektrische fiets is een stuk duurder dan een gewone fiets. Over het algemeen beginnen de prijzen rond de 1000 euro. Prijzen kunnen vervolgens oplopen tot enkele duizenden euro’s. In veel gevallen zijn duurdere fietsen beter dan goedkopere fietsen. Maar het is ook slim om na te denken over hoe je de fiets gaat gebruiken. Wil je hem eigenlijk alleen af en toe voor een fietstochtje of ritje naar de supermarkt gebruiken? Dan is een wat goedkopere fiets echt prima. Wil je er flinke kilometers mee gaan maken? Dan is het aan te raden altijd goed te kijken naar alle overige zaken waar we hieronder op in gaan, en niet enkel naar de prijs te kijken.

Motorpositie

Er zijn drie motorposities waar je uit kunt kiezen bij de aanschaf van een elektrische fiets, namelijk:

  1. Voorwielmotor. Deze fietsen zijn goedkoop. Ook kun je met een voorwielmotor in een versnelling wegrijden. De kans is wel groter dat je voorwiel in een bocht wegglijdt. Daarnaast is dit type minder geschikt in heuvelachtig landschap en geeft het een beetje een trekkerig gevoel tijdens het fietsen.
  2. Middenmotor. Deze zit vlak boven de trappers. Voor de verdeling van gewicht is dit type ideaal. Dit type biedt over het algemeen de meest prettige rijervaring. Elektrische fietsen met middenmotor zijn vaak wel wat duurder en minder stil dan de andere types.
  3. Achterwielmotor. Vaak wat mooier vormgegeven dan elektrische fietsen met een voormotor of middenmotor. Een motor in het achterwiel heeft minder rendement. Hierdoor kun je dus minder ver op één accu rijden. Daarnaast hebben fietsen met dit type motor altijd een open kettingkast en derailleurversnelling. Dit vergt meer onderhoud. Ook is de fiets aan de achterkant zwaarder en daardoor dus moeilijker op te tillen.

Accu en actieradius

Het bereik, ook wel de actieradius genoemd, van je elektrische fiets is afhankelijk van de capaciteit van je accu, de snelheid die je rijdt, jouw eigen gewicht en het niveau van trapondersteuning wat je in hebt gesteld. Met een minimale ondersteuning kun je mogelijk bijna 200 km op één accu rijden, met een maximale ondersteuning zou dit dan ongeveer 20 km zijn. Gebruik je de fiets alleen voor korte afstanden, bijvoorbeeld van en naar werk, dan hoeft de capaciteit van je accu niet superhoog te zijn. Maak je vooral langere toertochten met de fiets, dan is een grote accu wel noodzakelijk. Een accu van een elektrische fiets zit altijd onder de bagagedrager of in/aan het frame verwerkt. De accu’s onder de bagagedrager zijn altijd afneembaar, die in het frame zijn dat niet altijd. Toch zijn er tegenwoordig steeds meer accu’s in het frame die ook afneembaar zijn.

Bekijk onze elektrische fietsen met een actieradius van boven de 100 km:

Duurdere elektrische fietsen hebben betere accu’s die onder andere langer meegaan en sneller opladen. Houd er rekening mee dat een accu meestal na een jaar of vijf vervangen moet worden en dat de kosten voor een nieuwe accu rond de 500 euro kunnen zijn. Bij een goedkope elektrische fiets is de accu meestal sneller aan vervanging toe. Hierdoor kan het toch aantrekkelijk zijn om ook fietsen te overwegen die iets duurder in aanschafwaarde zijn, maar dus ook een betere accu hebben.

Meer weten over de accu van een elektrische fiets? Lees dan onze pagina 'Alles over de accu van een elektrische fiets' eens door. 

Versnelling

Versnellingen kunnen invloed hebben op het rijgedrag van je elektrische fiets. Om goed te weten welk type versnelling ideaal is voor jou, is het slim om te weten welke verschillende type versnellingen er zijn en hoe ze dan precies van elkaar verschillen. Er zijn drie verschillende type versnellingen voor een elektrische fiets, namelijk:

  1. Naafversnelling. Zo goed als onderhoudsvrij. Je kunt met dit type schakelen als je stilstaat. De kettingkast bij een naafversnelling is daarnaast gesloten, waardoor de versnellingen zo goed als onderhoudsvrij zijn.
  2. Traploze versnelling. Hiermee kun je terwijl je stilstaat een versnelling selecteren. Je kunt ook je cadans instellen, waardoor je het systeem altijd automatisch in de juiste versnelling kan instellen.
  3. Derailleurversnelling. Dit type heeft meer versnellingen dan de naafversnelling, namelijk tot wel 27. Hierdoor is dit type supergeschikt voor gebruik in een heuvelachtig of bergachtig gebied. Een derailleurversnelling vergt wel veel onderhoud, maar een voordeel is dat je goed bij de versnelling kunt komen, dus is het onderhouden relatief eenvoudig.

Sensoren

Een sensor bepaalt wanneer en hoeveel ondersteuning je krijgt van je motor. Er zijn twee type sensoren voor elektrische fietsen:

  1. Rotatiesensor. De kracht van de ondersteuning wordt bepaald aan de hand van je snelheid en de ondersteuningsstand die je kiest. Het maakt niet uit hoeveel kracht je op de pedalen zet; zolang je pedalen ronddraaien krijg je ondersteuning. Deze ondersteuning is niet meteen werkbaar als je wegrijdt en vraagt daarnaast ook meer energie van de accu dan een trapkrachtsensor.
  2. Trapkrachtsensor. De kracht van de ondersteuning wordt bij deze sensor bepaald door de kracht die je op de pedalen uitoefent. Hoe harder je trapt, hoe sneller je gaat. Dit systeem moet regelmatig gekalibreerd worden, zodat de trapper zonder gewicht ook weer echt nul registreert. Daarnaast is dit type wat prijziger dan de rotatiesensor.

Type fiets

Je kunt van verschillende soorten fietsen ook een elektrische variant aanschaffen. Denk hierbij aan een elektrische mountainbike, -racefiets, -stadsfiets of -vouwfiets. Wat voor type fiets je wilt, hangt af van hoe je met je fiets wilt gaan rijden. Eigenlijk is dit hetzelfde als bij een gewone fiets. De meeste mensen zullen voor een elektrische stadsfiets gaan. Deze is beschikbaar in een uitvoering met een lage instap.

Man in bergen met elekrtische mountainbike
Ga je op een fietsvakantie? Overweeg dan om een elektrische mountainbike aan te schaffen.

Maat 

Het is natuurlijk ook wel fijn als je een fiets koopt in de juiste maat. Kijk hiervoor even in de handige framemaat tabel hieronder:

Lichaamslengte Geschikte framematen dames Geschikte framematen heren
155 - 165 cm 43 - 47 cm 47 - 49 cm
165 - 170 cm 45 - 49 cm 49 - 51 cm
170 - 175 cm 49 - 53 cm 51 - 53 cm
175 - 180 cm 53 - 57 cm 53 - 57 cm
180 - 185 cm 55 - 61 cm 55 - 57 cm
185 - 190 cm 57 - 61 cm 56 - 61 cm
190 - 195 cm 59 - 61 cm 61 - 63 cm
195 - 200 cm 59 - 61 cm 63 - 65 cm

*Verende zadelpen? Trek er bij bovenstaande afmetingen 4 cm af. 

Elektrische fiets met lage instap (voor ouderen)

Een fiets met een extra lage instap is ideaal voor oudere mensen. Wanneer je minder goed je benen op kunt tillen kan zelfs opstappen op een damesfiets een uitdaging zijn. Er zijn echter nog steeds grote verschillen bij fietsen die verkocht worden als ‘lage instap’ fiets. In sommige gevallen zijn deze fietsen toch nog best hoog door bijvoorbeeld de accupositie of een extra verstevigingsbuis. Kijk voordat je een fiets met het stempel ‘lage instap’ koopt goed hoe hoog deze lage instap is.

Bekijk onze elektrische fietsen:

 

Welke merken e-bikes zijn er?

Vogue

Vogue is een Nederlands fietsmerk met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Daarnaast kenmerken de fietsen zich door een elegante stijl en hoog comfortgehalte. Vogue is gespecialiseerd in elektrische fietsen en de fietsen zijn uitgerust met onderdelen van kwalitatieve merken zoals Shimano, AXA en Bafang.

Popal

Popal is een jong, hip Nederlands fietsmerk. De elektrische fietsen van Popal zijn betaalbaar en hebben hippe designs. Popal maakt daarnaast gebruik van betrouwbare merken, zoals het Shimano Steps motorsysteem en de Bafang motor. Zo weet je zeker dat je met Popal kwaliteit in huis haalt.

AMIGO

AMIGO is ons eigen merk. AMIGO fietsen zijn ontzettend voordelig geprijsd, zonder op kwaliteit in te leveren. De prijzen kunnen laag gehouden worden omdat we de fietsen zelf ontwerpen, onder toezicht laten produceren en in eigen magazijnen opslaan. Ben je dus op zoek naar een goede elektrische fiets onder 1000 euro? Ga dan voor een AMIGO elektrische fiets.

Twee elektrische AMIGO fietsen
De elektrische fietsen van AMIGO zijn ontzettend duurzaam en daarnaast ook voordelig geprijsd. 
 

Hoe onderhoud je een elektrische fiets?

Een elektrische fiets moet je net wat anders onderhouden dan een gewone fiets. Er zijn bijvoorbeeld elektrische onderdelen waar je rekening mee moet houden en een accu die na een tijdje vervangen moet worden. Als je jouw elektrische fiets goed onderhoudt, verleng je ook nog eens de levensduur van je fiets.

Schoonmaak

Maak je fiets gewoon schoon met emmer en een sopje. Gebruik daarna een tuinslang om je fiets schoon te sproeien. Gebruik ontvetter op de complete aandrijflijn, dus: cassette, derailleur, ketting en tandwielen. Daarna is het noodzakelijk de fiets goed te drogen en de ketting en kabels te smeren.

  • Gebruik nooit een hogedrukspuit. De kracht van de straal kan de accu en de motor namelijk beschadigen.
  • Haal je accu van je fiets voordat je hem schoon gaat maken, hiermee voorkom je dat de accu te nat wordt.
  • Reinig de accu regelmatig met een licht vochtige doek en houd de contacten schoon.

Accu onderhouden en vervangen

Om ervoor te zorgen dat je de accu niet sneller hoeft te vervangen dan verwacht, moet je hem goed onderhouden. De gemiddelde levensduur van een accu is 4 tot 6 jaar. Er zijn meerdere dingen waar je rekening mee kunt houden om de levensduur van je accu te optimaliseren:

  • Laad de accu niet op bij temperaturen onder 0 graden en sla de accu niet voor langere tijd op bij temperaturen lager dan 0 graden of hoger dan 30 graden.
  • Zorg ervoor dat de accu nooit volledig leeg raakt, ook niet als je jouw elektrische fiets langere tijd niet gebruikt. Laad de accu minstens 1 keer per maand op, om de kans te verkleinen dat de accu in diepontlading raakt en onbruikbaar wordt.
  • Laad de accu niet 100% op. De accu slijt minder snel als je hem voor slechts 90 – 95% oplaadt.
     

Hoe verklein je de kans op diefstal: 5 tips

Elektrische fietsen worden steeds meer gestolen. Dit heeft als voornaamste oorzaak dat ze een stuk meer opleveren dan een gewone fiets, omdat de waarde aanzienlijk hoger ligt. Om de kans te verkleinen dat je elektrische fiets gestolen wordt, kun je verschillende voorzorgsmaatregelen nemen:

1. Extra slot

Maak gebruik van een goed tweede slot, of zelfs ook nog een derde slot. Denk hierbij aan een ring-, ketting-, beugel- en/of kabelslot. Dieven zijn vaak gespecialiseerd in één type slot, met een extra slot verklein jij dus de kans dat je fiets meegenomen wordt. Koop een slot met een ART keurmerk. Deze zijn getest en dus ook zeker stevig en veilig. Daarnaast is het slim je fiets altijd aan een vast voorwerp vast te maken, zo kan je fiets niet zomaar opgepakt en verplaatst of meegenomen worden.

  1. Ringslot. Dit is een klassiek slot en zit in veel gevallen vast aan je fietsframe. Je zult dit slot dan ook nooit kwijtraken. Nadeel: het biedt maar een gemiddelde beveiliging.
  2. Kettingslot. Kettingsloten met ART keurmerk zijn bovengemiddeld veilig en sterk, vooral de versies met gehard staal. Nadeel: ze kunnen best zwaar zijn.
  3. Beugelslot of u-slot. Een beugelslot is vaak gemaakt van gehard staal en daardoor ontzettend sterk en veilig. Het is ook minder zwaar dan een kettingslot. Nadeel: lagere mate van flexibiliteit.
  4. Kabelslot. Deze zijn het meest flexibel. Je kunt met een kabelslot ook meerdere fietsen aan elkaar vastzetten. Nadeel: minder sterk en geen ART keurmerk.
 

Kabelslot, vouwslot en een kettingslot
Ga altijd voor een tweede slot, zoals een beugelslot, vouwslot of kettingslot.

2. Losse onderdelen

Het beste is om alle losse onderdelen, zoals een display of kilometerteller met je mee te nemen. Meer te weten komen over losse fietscomputers? Lees onze pagina 'Alles over fietscomputers' eens door. Daarnaast is het aan te raden de accu, indien mogelijk, ook mee te nemen of binnen in huis op te bergen. Dit maakt het meteen een stuk minder aantrekkelijk voor een dief om de fiets mee te nemen.

3. GPS-trackers

Met een tracker kun jij jouw fiets met je smartphone volgen. Gebeurt er iets verdachts met je fiets, zoals een snelheid hoger dan 50km/u, dan krijg je een melding op je smartphone. Ook is de kans dat je fiets gestolen wordt kleiner. Vaak staat op het frame van de fiets aangegeven dat hij beschermt is met een gps-tracker. Daarnaast is een verzekering vaak een stuk lager dan bij een elektrische fiets zonder GPS-tracker, omdat de kans kleiner is dat de fiets gestolen wordt.

4. Framenummer

Ken je fiets! Noteer altijd het framenummer van je fiets. Mocht je fiets toch gestolen worden dan kun je bij je aangifte het framenummer doorgeven. Dit framenummer maakt je fiets uniek. Mocht een elektrische fiets die op de jouwe lijkt teruggevonden zijn, ook al is de kans klein, dan weet je in ieder geval zeker dat het jouw fiets is.

5. Verzekering

Met een fietsverzekering is je elektrische fiets verzekerd tegen diefstal, vandalisme, schade aan de accu, kortsluiting, valschade en/of bedieningsfouten. Zo voorkom je hoge kosten wanneer je fiets wordt gestolen of gerepareerd moet worden. Bij Internet-Bikes sluit je een fietsverzekering af via Simplesurance. Je hoeft deze optie alleen maar aan te vinken in de checkout.

Bekijk onze fietssloten:

 

Alles op een rijtje over e-bikes

Je weet nu bijna alles over elektrische fietsen. Na het lezen van de informatie op deze pagina kun jij een weloverwogen keuze maken in de aanschaf van een elektrische fiets, maar ben je ook in staat de fiets beter te onderhouden en beveiligen. We vatten de belangrijkste punten nog één keer voor je samen:

  • Voordelen van een elektrische fiets: wind in de rug, milieuvriendelijk, gezondheidsvoordelen.
  • Nadelen van een elektrische fiets: duurder en zwaarder dan een gewone fiets, kans op ongelukken iets groter.
  • Let bij de aanschaf van een elektrische fiets op: prijs, accu, motorpositie, type sensor, versnellingen en het type fiets.
  • Onderhoud je fiets én accu goed.
  • Schaf extra sloten aan, haal losse onderdelen van je fiets als je hem ergens neerzet en/of maak gebruik van een GPS-tracker om de locatie van je fiets altijd te kunnen achterhalen.
     

In ons assortiment vind je een uitgebreid aanbod elektrische fietsen. Heb je nog vragen over elektrische fietsen? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website. Schrijf je ook zeker in voor onze nieuwsbrief om mooie aanbiedingen voor elektrische fietsen en andere fietsen en fietsaccessoires te ontvangen. Internet-Bikes heeft namelijk alles voor de fietsliefhebber! 
 

Bekijk al onze elektrische fietsen

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm
Generated: 0.767 sec.