Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Alles over loopfietsen Banner
Geschreven door Foris

Alles over loopfietsen

Als je overweegt een loopfiets te kopen, is het altijd fijn om goed voorbereid een keuze te maken. Daar helpen wij je graag bij! Daarom vind je in dit artikel alles over loopfietsen. Na het lezen van deze tekst weet jij precies welke loopfiets nodig is in welke fase, en is kiezen een fluitje van een cent.

Snel naar:


Wat is een loopfiets?

Laten we vooral bij de basis beginnen, in dit geval weten wat een loopfiets precies is. In principe zegt het woord zelf al wat het inhoudt: een fiets waarmee je loopt. In plaats van de gebruikelijke pedalen op een fiets, zit daar niets. Een loopfiets bestaat dus enkel uit twee, drie of vier wielen, een stuur, frame en een zitvlak. Er wordt dus voortbewogen door zittend op de loopfiets de benen om de beurt (of tegelijk) al lopend en steppend naast de fiets neer te zetten. Je zult zien dat kinderen op die manier een aardige snelheid kunnen behalen, dus bereid je daar vast op voor.


Kinderen kunnen op een loopfiets vrij snel voortbewegen, houd daar dus rekening mee.


Waarom is een loopfiets belangrijk?

Kinderen kunnen niet vroeg genoeg beginnen met hun motorische ontwikkeling, en daar helpt een loopfiets flink aan mee. Zo wordt er gewerkt aan het balanceren, lopen, rennen, inschatten én lachen. Want naast dat het goed is voor je kind om te leren, is het misschien nog beter om er plezier in te hebben. Een loopfiets zal voor opgroeiende kinderen dan ook als een stuk speelgoed worden gezien, waardoor die motorische ontwikkeling vaak wordt getraind.

Naast het leren van grove motoriek, is een loopfiets ook de perfecte voorbereiding op het leren fietsen. Kinderen die namelijk al jaren op een loopfiets hebben rondgereden, blijken veel minder moeite met hun evenwicht te hebben dan kinderen die met zijwieltjes hebben geleerd om te fietsen. Kinderen die fietsen met zijwieltjes leunen namelijk op deze ondersteuning en leren dus pas hun evenwicht te bewaren als die zijwieltjes er éénmaal af worden gehaald. Dat is iets dat met een loopfiets al langere tijd getraind is.

Houten loopfiets met vier wielen
Bij een loopfiets met vier wielen ligt de focus volledig op het zetten van stapjes en het leren fietsen.


Vanaf welke leeftijd kan mijn kind op een loopfiets?

Zoals we al eerder aangaven, kan motorische ontwikkeling niet vroeg genoeg beginnen. Maar om nu een baby van een paar weken op de loopfiets te zetten is natuurlijk wat overdreven. De meeste kinderen kunnen na ongeveer een jaar wat stapjes zetten. Vanaf dat moment kun je kiezen voor een loopfiets met drie of vier wielen. Deze zorgen voor genoeg stabiliteit, waardoor de focus ligt op het zetten van de stapjes en het leren lopen.

Als je kindje twee wordt, is hij of zij meestal klaar voor een loopfiets met maar twee wielen. De beenspieren zijn dan sterk genoeg om zichzelf op te vangen en wat tempo te maken. Vanaf dat moment is het ook leuk om de buggy eens te laten staan en wandelingen te maken met je kindje op de loopfiets. Dit is goed voor het uithoudingsvermogen, en het traint de benen om langere stukken aan te kunnen. Kinderen kunnen dan ongeveer 2 á 3 jaar doen met een loopfiets voordat ze normaliter overstappen op een normale kinderfiets. Hierbij hangt het vooral ervan af hoe hard ze groeien. Wil je langer met de fiets doen? Zoek dan naar een fiets met verstelbaar zadel en stuur.


Welke maat loopfiets heb ik nodig?

De maat van de loopfiets is van groot belang. Een te grote fiets zorgt ervoor dat een kind niet goed bij de grond kan, en dus een grotere kans op vallen heeft. Maar ook een te kleine fiets zorgt voor ongelukken, aangezien de benen dan vaak tegen het stuur stoten. De juiste zithoogte bepaal je door de binnen beenlengte op te meten. Hiervoor moet je kind rechtop staan met zijn voeten 20 centimeter uit elkaar. Vervolgens meet je de afstand loodrecht vanaf de grond tot het kruis. Dat is de zadelhoogte waarvoor je kiest. Bij veel loopfietsen is het zadel in hoogte verstelbaar. Check dus vooraf wat de minimale en maximale zithoogte van het zadel is. Dit staat in ons assortiment bij iedere loopfiets in de specificaties vermeld.

Als je de loopfiets vervolgens gaat instellen, is het belangrijk om op de volgende punten te letten:

  • De benen moeten licht gebogen zijn, zodat de hele voet de grond raakt.
  • Het bovenlijf moet recht zijn, zodat je kindje recht vooruit kan kijken.
  • De armen horen licht gebogen te zijn op een niet te laag ingesteld stuur.


Jongen op een loopfiets om de juiste maat aan te geven
Je hebt de juiste maat te pakken als de voeten volledig bij de grond kunnen, de armen licht gebogen zijn en de rug recht.


Waar moet ik op letten bij de aankoop van een loopfiets?

Net als bij ongeveer iedere aankoop, vergelijk je graag de verschillende loopfietsen met elkaar. Maar het is wel zo handig om te weten waar je op moet letten, anders is het lastig vergelijken. De maat hebben we al uitgelegd, maar er is nog meer waar je op kunt letten. De belangrijkste punten hebben we voor je op een rijtje gezet.

1. Materiaal

Er zijn veel verschillende materialen waar het frame van loopfietsen wordt gemaakt. We bespreken de meest voorkomende materialen hieronder.

Hout

Een houten loopfiets heeft vaak een robuuste en natuurlijke uitstraling. Ze zijn duurzaam, en soms zelfs generaties lang in de familie. Daarnaast kunnen ze tegen een stootje. Bij houten loopfietsen raden we wel aan om deze alleen binnen of in de buurt van het huis te gebruiken doordat hout vatbaar is voor kou en regen. Ook zijn de zadels van houten loopfietsen vaak niet verstelbaar.

Kunststof

Kunststof frames zijn licht van gewicht, maar wel heel sterk. Botst je kindje dus ergens tegenaan, dan hebben zowel de loopfiets als hetgeen waartegen ze botsten vaak geen krasje. Loopfietsen gemaakt van kunststof beschadigen bijna niet en gaan dus lang mee. Mocht er toch een beschadiging zijn, dan roest kunststof daarnaast niet.

Aluminium

Net als kunststof loopfietsen, zijn de aluminium varianten erg licht, sterk en roestvrij. Ook dit frame is daardoor erg geschikt voor intensief gebruik door echte coureurs.

Metaal

Een metalen of stalen frame is ontzettend sterk, maar wel een stuk zwaarder dan de andere varianten. Daarnaast roest een metalen frame als de lak beschadigd wordt. Ook voor metaal geldt dus het advies: binnen of rond het huis mee spelen en het liefst binnen bewaren.

2. Banden

Twee verschillende banden worden gebruikt bij loopfietsen: massieve banden en luchtbanden. Als je van plan bent om wandelingen met je kind te maken, of hij/zij veel buiten speelt en naar de speeltuin gaat, dan raden we luchtbanden aan. Deze dempen namelijk schokken van de weg, waardoor de ritjes een stuk comfortabeler zijn. Is de loopfiets vooral in en om het huis in gebruik, dan kun je kiezen voor massieve banden. Deze banden gaan niet lek en laten geen krassen en strepen achter op de vloer, die luchtbanden soms wel achterlaten. Ze zijn dan wel weer een stuk minder comfortabel voor een langere rit.

3. Remmen

Sommige loopfietsen zijn voorzien van een handrem aan het stuur. Wij adviseren deze voor kinderen tot 3 jaar nog niet aan te schaffen. Ze zijn dan nog niet sterk genoeg om de rem hard genoeg in te knijpen, en bereiken nog geen snelheden waarbij het onmogelijk is om met de voeten af te remmen. Kies je er na de derde verjaardag (of toch al eerder) voor om een loopfiets met een handrem te kopen, geef dan kort een uitleg over het inknijpen van de rem. Zonder uitleg lanceert je kindje zichzelf misschien door de rem te hard in te knijpen, of botst hij/zij ergens tegen aan door juist te zacht knijpen.

4. Veiligheid

Naast een goede afstelling van de fiets die zorgt voor stabiliteit, zijn er meer punten waar je op kunt letten als het gaat om veiligheid bij loopfietsen.

Handvatten

Veel kunststof en aluminium loopfietsen zijn uitgerust met handvatten die een opstaande rand hebben. Dit zorgt ervoor dat de handen niet van het stuur afglijden en dus veilig kunnen blijven sturen.

Kinbeschermer

Sommige loopfietsen zijn uitgerust met een kinbeschermer. Deze zit op het stuur en biedt bescherming wanneer het kind met de kin op het stuur komt bij een val.

Stuurbegrenzer

Een stuurbegrenzer wordt geplaatst om de stuurpen, en deze voorkomt dat het stuur zomaar omklapt. Ook is het voor kinderen makkelijker om de fiets recht te houden tijdens het rijden.

Bel

Net als op de latere échte fiets, kun je een bel installeren. Een goede manier voor kinderen om hier (verstandig) mee om te leren gaan. Anderen horen hem of haar op die manier aankomen, zodat het spelen ongestoord door kan gaan.

Bekijk onze loopfietsen:


 

Welke merken loopfiets zijn er?

Loopfietsen in alle soorten en maten, dus we kunnen ons goed voorstellen dat het lastig kiezen is. Dan is het altijd fijn om te weten welke merken betrouwbaar en goed zijn. We helpen je er graag bij, dus hier volgen de beste merken.

Groene loopfiets van het merk Milly Mally
 

 

Disney

Een merk dat eigenlijk helemaal geen inleiding nodig heeft. Ongekend populaire films zorgen voor nog bekendere (super)helden. En die helden vind je terug op de loopfietsen van Disney. Is jouw zoon of dochter dus helemaal weg van Cars, Frozen of Toy Story? De loopfiets om van te dromen vind je bij Disney. En met altijd een verstelbaar zadel en stuur kunnen ze er lang van genieten.

Loopfietsen van Disney 

AMIGO

AMIGO is ons eigen merk. De loopfietsen van AMIGO zijn robuust en super duurzaam, we zorgen altijd voor sterke, stevige én lichte materialen. De loopfietsen van AMIGO zijn uitgerust met een speciaal gevormd zadel, luchtbanden en een bel. Zo is elke rit op een van onze loopfietsen comfortabel maar zeker ook veilig! Meer weten over dit merk? Op onze speciaal aan AMIGO gewijde pagina lees je er alles over.

Loopfietsen van AMIGO

Loopfietsen van AMIGO zijn robuust, stoer en super duurzaam

 

Moet ik kiezen voor een driewieler of een loopfiets?

De voordelen van de loopfiets zul je inmiddels hebben meegekregen, maar veel ouders vragen zich toch af of ze beter voor een loopfiets of driewieler kunnen kiezen. Als je jezelf die vraag stelt, moet je eerst bedenken wat het uiteindelijke doel is:

  1. Wil je dat je zoon of dochter zo snel mogelijk leert fietsen? Steeds meer mensen zweren bij de loopfiets ten opzichte van de driewieler in dat geval. Simpelweg omdat het leren van evenwicht houden het belangrijkste punt is bij het leren fietsen. Op een loopfiets wordt dat direct aangeleerd, maar dat is bij een driewieler niet het geval. Het nadeel bij een loopfiets is dan weer dat ze een grotere kans op valpartijen hebben, waar kinderen met een driewieler (vrijwel) altijd stevig op de grond blijven staan.
  2. Heb je liever dat je zoon of dochter mee kan op lange wandelingen of een dagje de stad in? Hoewel de loopfiets een prima manier is om wandelingen mee te maken, hebben veel driewielers handige duwstangen. Hierdoor hoef je je kind niet constant in de gaten te houden, en je hoeft geen loopfiets mee te tillen als hij of zij moe is geworden.
     

Het hangt dus van de situatie af wat de beste keuze is. En mocht je blijven twijfelen, vraag het dan eens aan je zoon of dochter. Kinderen kunnen al vrij vroeg keuzes maken, en het blijkt nog goed voor ze te zijn ook. Door kinderen de keuze te geven, geef je ze een stukje verantwoordelijkheid over hun eigen leven. Een uitleg over de keuze en de gevolgen zorgt daarnaast voor het steeds beter begrijpen van ‘oorzaak-gevolg’-situaties. Het kan dus nooit kwaad, en wie weet geeft het jou een zetje in de juiste richting. En als je behoefte hebt aan extra informatie over driewielers, kun je altijd ons artikel 'Alles over driewielers' eens doorlezen.
 

Alles op een rijtje over loopfietsen

Na zo’n flinke adviespagina kunnen we ons voorstellen dat je je volledig geïnformeerd voelt. We gaan dan ook geen nieuwe informatie meer geven, maar zetten nog wel even alles gestructureerd onder elkaar.

  • Een loopfiets is goed voor de ontwikkeling van de grove motoriek, een goede voorbereiding op het leren fietsen en daarnaast ontzettend leuk!
  • Al vanaf dat je kindje een jaar oud is, kun je kiezen voor een loopfiets (met drie of vier wielen).
  • De maat en afstelling van de loopfiets zijn erg belangrijk voor de veiligheid.
  • Bij de aankoop van een loopfiets kijk je naar materiaal, banden, remmen en veiligheid voor de optimale fiets.
  • Het hangt van de situatie af of je voor een loopfiets of driewieler kiest, en bij flinke twijfel kun je altijd je zoon of dochter om advies vragen.
     

Weet je inmiddels wat voor loopfiets het gaat worden? Bekijk ons ruime assortiment loopfietsen dan eens. En mochten er nog vragen opkomen, neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.
 

Bekijk al onze loopfietsen

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm
Generated: 0.956 sec.