1. Wat is een mountainbike?
2. Waarom beginnen met mountainbiken?
3. Welke soorten mountainbikes zijn er?
4. Welke maat heb je nodig?
5. De remmen
Alles over mountainbikes
Wil je beginnen met mountainbiken en denk je erover om je eerste mountainbike te kopen? We vertellen in dit artikel waar je tijdens de aanschaf op moet letten en welke uitrusting je nodig hebt. Zo helpen we je op weg voor je eerste rit. Na het doorlezen van dit artikel weet jij alles wat je wilt weten over mountainbikes!
Snel naar:
Wat is een mountainbike?
Een mountainbike is gemaakt voor fietsritten over offroad terrein. Ze hebben dikke banden met veel profiel. Dit geeft grip en comfort op modderige bospaden en steile bergtrails. De mountainbike wordt ook wel een mtb genoemd. Mountainbikes zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, van enkele honderden tot enkele duizenden euro's.
Wat is het verschil tussen een ATB en een mtb?
Een ATB, All Terrain Bike, wordt vaak voor hetzelfde aangezien als een mtb, mountainbike. Toch zitten er veel verschillen tussen deze twee fietsen. Een ATB heeft hetzelfde frame als een mtb, maar alle gemakken van een stadsfiets. Ze hebben spatborden, verlichting, reflectoren, brede banden met een wegprofiel en soms een bagagedrager. Dat maakt de ATB geschikt voor ritten over vlakke, verharde wegen. Ga je met een ATB echt offroad rijden dan zullen verschillende onderdelen, zoals de spatborden, het zwaar te verduren krijgen. Een mountainbike is er specifiek voor gemaakt om offroad, op onverharde wegen te rijden. De banden hebben een speciaal profiel en verschillende accessoires, zoals spatborden en verlichting, zijn achterwege gelaten om de fiets zo licht mogelijk te houden.
Waarom beginnen met mountainbiken?
Mountainbiken is een intensieve sport waarmee je zowel conditie als kracht traint. Je kunt je lekker buiten in de natuur uitsloven op speciale mountainbiketrails of gewoon door het bos. In tegenstelling tot wielrennen kun je het hele jaar op je fiets springen. Veel mountainbikers doen namelijk niets liever dan ploeteren over modderige bospaden en lekker vies worden. Daarnaast is het een hobby en sport die je alleen of in een groep kunt uitoefenen. Kortom, mountainbiken is enorm veelzijdig én goed voor je gezondheid, en dat maakt het zo leuk!
Mountainbiken is ontzettend laagdrempelig. Bedenk wat voor type en merk mountainbike je wilt, denk aan de extra accessoires en kleding die je nodig hebt en kies een mooie plek uit om te gaan rijden. Eigenlijk ben je dan al klaar om van mountainbiken jouw nieuwe hobby of sport te maken!
Welke soorten mountainbikes zijn er?
Er zijn drie soorten mountainbikes: de hardtail mtb, de full suspension mtb en de fatbike. Welke je kiest is afhankelijk van het terrein waar je het meeste op wilt gaan rijden. We zetten de verschillen voor je op een rijtje:
Hardtail mountainbikes
Een hardtail mountainbike heeft alleen vering bij de voorvork. De naam hardtail verraadt dat misschien al een beetje. Deze mountainbike is vooral erg geschikt voor minder ruw terrein, zoals het bos. Daarnaast is een hardtail lichter dan een full suspension, waardoor je sneller kunt accelereren (optrekken) en klimmen.
Een hardtail vangt echter minder goed schokken op, wat hem iets minder comfortbel maakt. Maar heb je een goede rijtechniek en stel je de fiets goed af op je lichaamslengte, dan kun je ook die klappen prima opvangen. Ben je van plan om vooral in Nederland te fietsen? Dan is een hardtail mountainbike een goede keuze!
Bekijk alle hardtail mountainbikes
Full suspension mountainbikes
Een full suspension mountainbike heeft vering bij de voor- en achtervork. Deze mtb wordt ook wel een 'fully' genoemd. Door de dubbele vering houd je beter contact met de grond en heb je meer controle over de fiets. Dat maakt hem erg geschikt voor ritten over ruige ondergronden, zoals een berggebied.
Een fully is door de extra vering wat zwaarder dan een hardtail mtb. Accelereren en klimmen is daardoor dan ook iets moeilijker. Ook is dit type mountainbike duurder in aanschaf.
Bekijk alle full suspension mountainbikes
Fatbikes
Een fatbike heeft hele dikke banden. Sommige uitvoeringen hebben banden van wel 12 cm breed. Je kunt hiermee over de meest onbegaanbare wegen rijden. Rul zand, sneeuw, kiezels, het is voor de fatbike geen probleem! Ook kun je door de dikke banden met een lagere bandenspanning rijden. Dit geeft het gevoel dat je over de weg zweeft.
Op het asfalt presteert een fatbike minder goed dan een hardtail of fully mountainbike. Dit komt door de hogere rolweerstand. Wil je crossen over de ongebaande paden, dan is de fatbike een goede keuze!
Dames mountainbikes
Tegenwoordig zijn er ook mountainbikes speciaal voor dames. Deze zijn ontworpen op een manier waardoor ze beter op het vrouwenlichaam zijn afgestemd. Op een speciale dames mountainbike is mountainbiken dus een stuk fijner voor veel vrouwen.
Bekijk alle dames mountainbikes
Welk maat mountainbike heb je nodig?
Let bij het kopen van een mountainbike op de maat van de wielen én de maat van het frame.
Wielmaat
De wielen hebben hebben invloed op de wendbaarheid, snelheid en het klimvermogen. Er zijn over het algemeen drie wielmaten verkrijgbaar: 26, 27,5 en 29 inch. Er zijn ook nog wielen van 27,5+ inch en 29+ inch, maar deze zijn minder standaard. Daarnaast zijn er natuurlijk ook speciale mountainbikes voor kinderen. Deze zijn hebben meestal een 20 inch wielmaat. We leggen de verschillen tussen de drie meest gangbare maten (26, 27,5 en 29 inch) aan je uit:
26 inch mountainbike
Een 26 inch wiel maakt de mountainbike wendbaar. Op hardtail en fully mtb’s zie je deze maat bijna niet meer terug, wel bij fatbikes. Deze maat is minder geschikt voor echt klimwerk.
Bekijk alle 26 inch mountainbikes
29 inch mountainbike
Een 29 inch wiel heeft meer grip, snelheid en je kunt er goed mee klimmen. De grote wielen maken de mountainbike wel minder wendbaar. Ook het optrekken is zwaarder. Vooral voor langere afstanden is deze maat prima. Rijd je vaak over trails met veel bochten? Kies dan voor een kleinere maat.
Bekijk alle 29 inch mountainbikes
27,5 inch mountainbike
Een mountainbike met 27,5 inch wielen combineert het beste van beide werelden. Ze zijn wendbaar, maken snelheid en je kunt er mee klimmen. Deze wielmaat wint daarom aan populariteit. 27,5 inch wielen rollen echter wel iets minder makkelijk over obstakels dan 29 inch wielen.
Bekijk alle 27,5 inch mountainbikes
Je lichaamslengte telt in mindere mate ook mee bij het bepalen van de wielmaat. Langere mensen rijden mogelijk fijner op een 29 inch wielmaat en kortere mensen op een 27,5 inch wielmaat. Dit is geen gegeven feit. Het hangt af van je persoonlijke wensen en prioriteiten.
Framemaat
Voor de bepaling voor de framemaat bij mountainbikes gebruik je de lichaamslengte als richtlijn. Zie in de tabel welke framemaat bij jou past:
Lichaamslengte | Framemaat |
---|---|
155 - 165 cm | 35 - 41 cm |
165 - 170 cm | 42 - 44 cm |
170 - 175 cm | 44 - 48 cm |
175 - 180 cm | 48 - 51 cm |
180 - 185 cm | 51 - 52 cm |
185 - 190 cm | 52 - 54 cm |
190 - 195 cm | 54 - 56 cm |
195 - 200 cm | 56 - 61 cm |
Welke remmen heeft mijn mountainbike nodig?
Op een mountainbiketrail kom je allerlei uitdagingen tegen. Scherpe bochten, steile klimmen en afdalingen, maar ook obstakels als boomstronken en stenen. Goede remmen zijn dan ook erg belangrijk, zodat je op tijd af kunt remmen en in staat bent iedere hindernis op de juiste snelheid te nemen. Je hebt keuze uit drie soorten remmen: schijfremmen, hydraulische schijfremmen en V-brakes.
Schijfremmen
Een schijfrem bestaat uit een remschijf en remblokken. Deze zitten bij de as van het wiel. Als je de remhendel inknijpt, komen de remblokken tegen de remschijf waardoor je afremt. Schijfremmen werken goed bij droog en nat wegdek. Daarom zijn mountainbikes met dit type rem erg populair.
Schijfremmen werken goed op alle soorten wegdek.
Hydraulische schijfremmen
Hydraulische schijfremmen werken hetzelfde als gewone schijfremmen. De remleidingen hebben geen kabels, maar zijn gevuld met olie. Hierdoor heb je meer remkracht. Mountainbikes met dit type rem zijn iets duurder in aanschaf dan mtb’s met een gewone schijfrem.
V-brake
Een V-brake bestaat uit een hefboom en remblokjes. Wanneer je de remhendel inknijpt, drukken de remblokjes op de velg en verminder je vaart. De remblokjes zijn eenvoudig af te stellen op je velg, waardoor je altijd een optimale remwerking hebt. Groot nadeel is dat ze minder goed werken op een vuil of nat wegdek. Fiets met je mountainbike veel over onverharde ondergronden, dan is dit type rem minder geschikt.
Waar moet je nog meer op letten bij de aanschaf van een mtb?
Als je weet welk type mountainbike en welke wielmaat en remmen je wilt, zijn er nog een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf.
Materiaal van het frame
Het materiaal van het frame heeft invloed op de stijfheid en het gewicht van de mountainbike. Je hebt keuze uit frames van staal, aluminium of carbon (of titanium):
- Staal is sterk maar relatief zwaar. Ook zijn deze frames minder stijf en heb je kans op roestvorming. Mtb’s van staal zijn goedkoop in aanschaf.
- Aluminium is licht en sterk. Daarnaast zijn deze frames stijver dan staal, waardoor je minder energie verliest tijdens het trappen. Mtb’s van aluminium zijn goedkoop in aanschaf.
- Carbon is het meest lichte materiaal, maar daardoor ook heel kwetsbaar. Deze frames zijn heel stijf, waardoor je bijna geen energie verliest tijdens het trappen. Mtb’s van carbon zijn duur in aanschaf.
-
Titanium frames zie je zeldzaam op de commerciële markt. Ze zijn erg licht, zeer sterk en duurzaam. Maar het grootste nadeel: ze zijn erg duur in aanschaf.
Begin je net met mountainbiken? Ga dan voor een licht, aluminium frame. Dit fietst fijn en is niet te duur.
Framemaat
De mountainbike moet de juiste framemaat hebben. Met de juiste framemaat is een goede zithouding mogelijk. Zo voorkom je blessures aan je rug, knieën en armen. Je achterhaalt de juiste framemaat op de volgende manier:
- Zet je voeten 20 centimeter uit elkaar.
- Meet de afstand vanaf de vloer tot je kruis.
- Vermenigvuldig dit getal met 0,69.
- Heb je een verende zadelpen? Trek er dan 4 cm vanaf.
- De uitkomst is de framemaat die je nodig hebt.
Of kijk gewoon even terug in de handige framemaattabel voor mountainbikes.
Gebruik
De voornaamste disciplines in het mountainbiken zijn Cross-Country (XC) of Trail, All-mountain, Enduro en Downhill:
- Trail (of Cross-Coutry). Dit is gewoon offroad fietsen. Hardtails zijn hiervoor het populairst. Bij uitdagende parcours kan een full supsension fijner rijden.
- Enduro. Hier worden afdalingen getimed. De helling moet je in tegenstelling tot 'downhill' zelf beklimmen binnen een tijdslimiet. Het is dus van belang dat je met je mountainbike goed kunt klimmen en afdalen. Ga voor een extra veerweg voor en achter van 150-180mm en een dropper seatpost en banden met veel grip.
- All-mountain. Vergelijkbaar met enduro alleen niet competitief.
- Downhill. Zo snel mogelijk naar beneden racen. Je neemt een lift naar de top en fiets vervolgens zo hard mogelijk naar beneden. Ga voor een grote veerweg tussen 170-220mm, lange wielbasis en versnellingen. Bescherming zoals een helm en kniebeschermers (en eventueel een harnas voor je hele borstkas) zijn bij deze extreme sport geen overbodige luxe.
Populaire merken mountainbikes
Als je door de modder ploetert, wil je er zeker van zijn je op je stalen ros kan vertrouwen. Daarom zetten we enkele bekende mountainbikemerken voor je op een rijtje. Kies je voor een mtb van één van deze merken, dan zit je altijd goed!
Deed
Van instapmodellen tot mountainbikes voor de geoefende mtb’er, Deed heeft het allemaal. Ze voegen daad bij het woord, want de mountainbikes zijn sterk, veelzijdig en ook nog eens scherp geprijsd. Ook voor de jongste scheurmonsters van het gezin!
Bekijk alle mountainbikes van Deed
MBM
MBM heeft stoere fatbikes met alles erop en eraan. De frames zijn extra versterkt, zodat je zonder twijfel over de meest onbegaanbare wegen je trail kunt voortzetten. Ze hebben zeven versnellingen, waarmee je op iedere ondergrond uit de voeten kan!
Bekijk alle mountainbikes van MBM
Leader
De mountainbikes van Leader leiden je soepel over iedere trail. Ze hebben een brede collectie hardtail en full suspension mtb’s. Dus of je nu graag door de bergen fiets of in het bos, met Leader kan je alle kanten op.
Bekijk alle mountainbikes van Leader
AMIGO
AMIGO is ons eigen merk. De mountainbikes van AMIGO worden met veel aandacht voor detail ontworpen. De fietsen zijn gemaakt van kwalitatieve materialen en hebben zeer aantrekkelijke prijzen. Zo weet je dat je met AMIGO altijd goed zit!
Bekijk alle mountainbikes van AMIGO
Voor het eerst op de mountainbike
Dan is het nu tijd voor je eerste rit op je mountainbike. Stap niet zomaar op de fiets, maar zorg voor een goede voorbereiding. Lees daarom ons artikel 'Alles voor de beginnende MTB’er en/of wielrenner' eens door om te weten waar je zoal op kunt letten. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om rekening met obstakels te houden. Obstakels onderweg kunnen pech of een val veroorzaken, maar met een goede uitrusting kom je altijd heelhuids thuis. Waar je echter zeker niet bang voor moet zijn is dat je vies thuiskomt. Offroad rijden betekent namelijk bijna altijd dat je behoorlijk onder de modder komt te zitten of nat wordt.
Welke kleding draag je?
De helm is het belangrijkste onderdeel van je outfit. Deze beschermt je hoofd bij een val en verkleint de kans op hoofdletsel aanzienlijk. Draag deze altijd als je op de mountainbike stapt. Verder draag je een fietsbroek met zeem, een fietsshirt en bij slecht weer eventueel een fietsjack en fietsbril. Een fietsbroek met zeem dempt schokken, voert zweet af en voorkomt zadelpijn. Dit is dus echt een comfort-verhogend kledingstuk als je gaat mountainbiken.
Meer weten over fietsbrillen? Je leest hier alles over fietsbrillen.
Bekijk onze fietskleding:
Schoenen?
Bij de aanschaf van mountainbike schoenen is het vooral belangrijk dat de pasvorm en maat goed is. Te kleine schoenen of schoenen met een verkeerde pasvorm kunnen je fietsplezier bederven. Ook gaan mountainbikers vaak voor speciale schoenen met een kliksysteem. Als je je schoenen vastklikt aan je pedalen kun je namelijk efficienter kracht zetten. Je kunt dan duwen en trekken aan je pedaal. Daarnaast is de zool van een mountainbikeschoen vaak redelijk stijf en heeft hij een grof profiel, zodat je schoen veel grip op de pedalen heeft. Stijve zolen zorgen er daarnaast voor dat je minder snel last krijgt van zere voeten.
Wat heb je onderweg nog meer nodig?
De obstakels onderweg kunnen pech veroorzaken, bijvoorbeeld een lekke band of een gebroken ketting. Neem daarom altijd een bandenreparatieset mee met bandenlichters, reparatiemateriaal, twee reserve binnenbanden en een fietspomp. Denk ook aan een reserve ketting en een kettingpons. Daarnaast is mountainbiken een super intensieve sport. Neem daarom altijd één of twee gevulde bidons mee.
Maar waar laat je al die spullen onderweg? De bidon en fietspomp monteer je op het frame. De overige spullen stop je in een zadeltasje of in een lichtgewicht rugzak.
Voor onderweg: | |
---|---|
Bekijk onze bandenreparatiesets Bekijk onze binnenbanden Bekijk onze mini-fietspompen |
Bekijk onze bidons en bidonhouders Bekijk onze zadeltassen Bekijk onze sportrugzakken |
Alles op een rijtje over mountainbikes
Je hebt op deze pagina ontzettend veel informatie gelezen over mountainbikes. Hopelijk helpt dit artikel je bij het maken van de juiste keuze, zodat je goed voorbereid je eerste rit maakt. We vatten de belangrijkste punten nog één keer voor je samen:
- Bedenk in wat voor gebied je gaat rijden en kies op basis daarvan voor een hardtail, full suspension mountainbike of fatbike.
- Kies een wielmaat die past bij jouw rijstijl.
- Maak een keuze tussen (hydraulische) schijfremmen of V-brakes.
- Houd rekening met de materiaalsoort van het frame.
- Kies voor een mountainbike van een vertrouwd merk.
- Zorg voor een goede uitrusting onderweg.
Heb je toch nog vragen of wil je advies over een specifiek model mountainbike? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website. En als je meer wilt weten over het onderhoud van mountainbikes is het slim om ons artikel 'Alles over onderhoud - mountainbikes' eens door te lezen.