Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Alles over onderhoud - mountainbikes Banner
Geschreven door TOM

Alles over onderhoud - mountainbikes

Ben jij in het bezit van een mountainbike en wil je de levensduur van deze fiets optimaal benutten? Dan is het noodzakelijk om je fiets goed schoon te maken en te onderhouden. Op deze pagina lees jij alles over het schoonmaken en onderhouden van je mountainbike. Na het lezen van deze informatie weet jij hoe je goed (of nog beter) voor je fiets kunt zorgen!

Snel naar:

 

Waarom is schoonmaak en onderhoud belangrijk?

Vuil en water kunnen ervoor zorgen dat verschillende onderdelen van je fiets sneller slijten. Om de kans op dure of onverwachte reparaties te verkleinen is het dus belangrijk om je fiets goed schoon te maken en te onderhouden. Om op een veilige manier van je fietstocht te kunnen genieten is het belangrijk dat de verschillende onderdelen van je fiets tijdig worden vervangen. Het is daarom van belang de belangrijkste onderdelen regelmatig te controleren en de ‘minder belangrijke’ of ‘minder kwetsbare’ onderdelen ook af en toe mee te nemen in een controlebeurt. Maak je fiets altijd schoon voordat je je bezig gaat houden met het onderhoud.

Over het schoonmaken van een mountainbike verschillen de meningen nogal. Zo lang je de fiets niet nooit poetst én niet neurotisch schoonpoetst ben je al een heel eind in de goede richting. En wat net zo belangrijk is als het poetsen is het afdrogen en smeren.

Wil je meer weten over mountainbikes in het algemeen? Lees dan onze adviespagina 'Alles over mountainbikes' eens door.


Voor elke rit

Duur: < 5 minuten

Om de kans op onverwachte of ploteslinge mankementen aan je fiets te verkleinen is het slim om voor elke rit je fiets globaal te inspecteren. Controleer je fiets op enkele punten voordat je gaat fietsen, waaronder:

  • Bandenspanning.
  • Werking van je remmen.
  • Of de snelspanners van je wielen goed vastzitten.
  • Of je stuur, banden etc. nog goed recht staan.
  • En kijk even of je ketting nog goed gesmeerd is.


Bekijk onze sprays en olies:

 

De fiets schoonmaken

Het beste is om je mountainbike na elke fietsbeurt schoon te maken. Heb jij geen zin om na elke keer dat je gefietst hebt je fiets grondig schoon te maken, dan kun je ook gaan voor een basis schoonmaakbeurt. Ga in ieder geval altijd voor een basis schoonmaakbeurt, meestal ook voor een gemiddelde beurt en eens in de 3-6 maanden (afhankelijk van het gebruik) voor een grondige beurt. Maak altijd van boven naar beneden schoon, zo wordt het vuil naar beneden toe afgevoerd.

Tip: gebruik het liefst geen hogedrukspuit. Mogelijk spuit je per ongeluk extra vet/olie weg op plaatsen waar het moet blijven zitten of spuit je zand/vuil naar plekken waar je niet gemakkelijk meer bij kunt.


Basis; afspoelen

Duur: 5-10 minuten

De basis schoonmaakbeurt bestaat uit het afspoelen of wegpoetsen van het zichtbare vuil. Heb jij enkel over een droge ondergrond gefietst dan kun je het vuil gemakkelijk van je fiets vegen met een doek of borstel. Heeft het geregend en/of heb je over een modderige ondergrond gereden? Dan kun je het beste een tuinslang gebruiken om het meeste vuil weg te spuiten. Doe dit niet met een te hoge druk en let erop dat je niet rechtstreeks richt op draaiende onderdelen. Het loont om je mountainbike meteen na een fietsbeurt schoon te spoelen, zo kan het vuil namelijk niet aankoeken.

  • Na het afspoelen met een tuinslang is het belangrijk om dje mountainbike goed af te drogen (om roestvorming te voorkomen).
  • Toch roest? Gebruik dan een staalborsteltje om de roest weg te krijgen en vervolgens een schuurspons om de plekken weer glad te schuren.

     

Gemiddeld; afspoelen + sopje + fietsketting

Duur: 15-30 minuten

Is je fiets wat viezer of wil je jouw fiets gewoon standaard wat beter schoonmaken? Ga dan met een sopje met lauwwarm water aan de slag. Na het afspoelen van het grofste vuil ga je met een sopje en fietsreiniger de fiets nog eens na. Fietsreinigers zorgen ervoor dat vuil gemakkelijk los komt, waardoor schoonmaken een stuk grondiger en sneller gaat.  

Fietsketting schoonmaken
Daarna maak je de fietsketting schoon. De ketting hoort geluidloos te draaien. Na een lange fietstocht of een tocht door de regen kan het nodig zijn de ketting opnieuw te smeren. Als je hem toch moet gaan smeren kun je hem net zo goed ook even goed schoonmaken. Dit gaat heel gemakkelijk met een tandenborstel. Is hij de ketting erg vies? Haal hem er dan gewoon af en doe hem in een sopje. Ook kun je de fietsketting als hij erg vies is ontvetten met een kettingreiniger. Na het ontvetten spoel je de ontvetter eraf met water, droog je alle onderdelen en smeer je de ketting opnieuw met olie of wax.

  • Smeer de ketting door hem langzaam rond te draaien en op iedere schakel een druppeltje vet of olie achter te laten. Als laatste stap draai je de ketting even goed en hard rond zodat het smeermiddel goed tussen de schakels terecht komt.
    > Gebruik niet te veel olie/vet.
     

Vieze ketting en trapper, gele fiets
Een vieze ketting kun je gewoon met een sopje schoonmaken.


Grote schoonmaak; afspoelen + sopje + alle onderdelen grondig aflopen

Duur: 30 - 60 minuten

  1. Bij een grote beurt ga je al het bovenstaande af en ga je daarna alle kleine onderdeeltjes grondig af. Vuil en water, maar vooral ook stof, kan overal tussen komen te zitten. Haal je wielen even los en je ziet meteen dat er vuil zit op plekken die je anders niet ziet.
  2. Naast dat je je ketting schoonmaakt en opnieuw smeert, is het aan te raden ook de onderdelen waarmee je ketting in contact komt goed schoon te maken. Dit is tenslotte allemaal belangrijk voor de aandrijving van je fiets.
    - Cassette. Dit maak je het beste schoon met een speciale borstel. Je hoeft de cassette niet te smeren.
    - Derailleur. Schroef de wieltjes eens los, hier kan veel vuil zitten.
    - Voorblad. Dit maak je het beste schoon met een doek + ontvetter.
  3. Check ook de bouten, lagers, trappers, voorvork en andere kleinere onderdelen van je fiets op vuil en vocht. Haal de onderdelen een beetje los om er beter bij en tussen te kunnen. Let er op dat je ze weer goed vast maakt als je klaar bent met het schoonmaken.
    - Daarnaast is het slim bouten en moeren af en toe even los en vast te draaien om vastroesten te voorkomen.


> Als je onderdelen echt goed schoon zijn zie je pas goed of ze aan vervanging toe zijn. Let er tijdens het schoonmaken al op of je geen gekke dingen ziet.


De fiets onderhouden

Om ervoor te zorgen dat je fietsduur optimaal is, is het belangrijk om alle onderdelen regelmatig te controleren. Doe dit voor en/of na een fietsbeurt. Bekijk ook af en toe je schoenplaatjes eens en neem ze mee in een schoonmaakbeurt. Zo voorkom je dat ze vast komen te zitten door water en vuil. Als jij geen zin hebt om steeds alles na te lopen, kun je ook gaan voor een basis onderhoudscheck. Ga in ieder geval elke keer voor een basis onderhoudscheck, af en toe voor een gemiddelde check en om de 3-6 maanden (afhankelijk van het gebruik) voor een grote check.   

Tip: loop altijd even alle beweegbare onderdelen na. Werkt alles nog soepel en zoals het hoort?


Basis; algemene check en banden check

Duur: 5 minuten

  1. Bekijk je fiets globaal. Zie je geen gekke dingen (bijvoorbeeld een slag in je wiel of scheef stuur)?
  2. Bandencheck. Check je banden op steentjes, sneetjes en slijtage. Band versleten? Ga voor een nieuwe binnen- en/of buitenband. Kijk ook even of je ventiel en de bandenspanning nog goed zijn. De maximale bandenspanning staat aangegeven op de zijkant van de band. Kijk daarnaast even goed of je wielen niet wiebelen. Wiebelt het? Probeer het dan aan te passen met een spaaksleutel.
  3. Bouten kunnen losser gaan zitten door een fietsbeurt. Loop ze even na en draai ze wat vaster indien nodig.


Bekijk onze AMIGO banden: 

 

Gemiddeld; algemene check + remmen en ketting controleren

Duur: 15-30 minuten

  1. Bekijk je fiets globaal en doe een banden-check.
  2. Controleer vervolgens je remmen. Doe dit regelmatig, je wilt er niet in een afdaling achter komen dat je remmen niet goed (meer) werken. Soms komt de zuiger verder uit de remklauw en wil hij niet goed meer terug. Dan zul je toch even langs de fietswinkel moeten.
    - Schijfremmen? Haal ze er even uit. Verwijder eerst je achterwiel, daarna het veertje van de splitpen/vergrendelingspen van je remblokken en trek daarna de splitpen eruit. Daarna kun je de remblokjes naar boven toe eruit trekken. Even schoonmaken, schuren en opnieuw in-remmen.
    - V-brake remmen? Maak de zijkant van de velgen en remblokjes goed schoon.
  3. Controleer ook je fietsketting. Waarschijnlijk zie je tijdens het schoonmaken van je ketting al als er iets versleten is of aan vervanging toe is. Je kunt hiermee door blijven fietsen, maar dat zal dan weer zorgen voor extra slijtage aan derailleurwieltjes en/of je kettingblad. Een fietsketting kost maar een paar tientjes en is de vervanging zeker waard. 


Grote beurt; alles controleren (cassette, kabels, kettingblad, derailleur, lagers)

Duur: 30-60 minuten

Voor een grotere onderhoudsbeurt is het slim om, als je niet super handig bent, dit te laten doen. Wil je toch zelf aan de slag gaan? Dat kan zeker. Ten eerste doe je alles wat je bij een gemiddelde check ook doet. Vervolgens let je nog op onder andere de volgende punten:

  • Controleer of vervang versnellingskabels, remkabels en het stuurlint.
  • Controleer het kettingblad. De tanden horen aan de bovenkant plat en symmetrisch te zijn. Zijn ze puntig en schuin, dan zijn ze aan vervanging toe.
  • Derailleurwieltjes controleren. Erg puntig? Dan zijn ze aan vervanging toe.
  • Controleer minimaal 2x per jaar de lagers (met name balhoofdlagers, trapaslagers en wiellagers). Lagers kunnen speling gaan vertonen. Versleten lagers zorgen ervoor dat je minder efficiënt fietst.
  • Bouten controleren. Deze kunnen na een fietsbeurt losser gaan zitten. Gebruik hiervoor altijd een momentsleutel, zodat je ze nooit te los of te vast draait.
  • Haal minimaal 1x per jaar de pedalen, zadelpen en stuurpen los. Zo voorkom je dat deze vast komen te zitten.


Algemene tips

1. Gebruik = schoonmaakfrequentie 

Hoe vaak en grondig je jouw mountainbike schoonmaakt en onderhoudt moet vooral afhangen van hoe je de fiets gebruikt. Hoe vaak ga je fietsen, in welke weersomstandigheden en op wat voor soort ondergrond? Na een rondje fietsen in de regen op een modderige ondergrond kan je fiets erg vies worden en is een gemiddelde of grote schoonmaakbeurt aan te raden, terwijl na een rondje fietsen tijdens droog weer en op een redelijk harde ondergrond wat vuil wegvegen met een borstel of doek kan volstaan.Bleeding kit voor je remsysteem

2. Ontlucht je remsysteem, ‘brake bleeding’ (1 – 2 keer per jaar)

Het ontluchten van je remsysteem verbetert de werking van je remmen. Bij dit ontluchtingsproces verwijder je alle luchtbubbels uit de remvloeistof van een hydraulisch remsysteem. Naast het ontluchten is het ook goed om de remvloeistof af en toe te vervangen. Je kunt dit allemaal laten doen, maar er zijn ook ontluchtingskits te koop waarmee je dit handig zelf thuis kunt doen.

  • Het type remvloeistof dat je nodig hebt hangt af van het merk van je rem. Er zijn twee types remvloeistof: DOT vloeistof en Minerale olie. Zoek altijd van tevoren op welke je nodig hebt, de twee soorten zijn niet uitwisselbaar.
  • Het ontluchten werkt bij elk merk net wat anders. Wat je in ieder geval doet is vloeistof van de ‘caliper’ naar de rem hendels spuiten. Luchtbubbels en remvloeistof komen dan bij de rem hendels naar buiten.


3. Wax gebruiken voor beschermlaag

Wax breng je aan op je fiets na het schoonmaken, drogen en smeren. Het brengt een dun beschermlaagje aan op je lak en beschermt je frame tegen vuil en water. Je zult merken dat vuil minder goed op je frame blijft zitten. Hierdoor gaat je fiets schoonmaken nadat je wax hebt aangebracht een stuk sneller.

Schijfremmen? Zorg ervoor dat er geen wax op je remblokken komt. Hierdoor zullen de remmen een stuk minder goed werken.

Bekijk onze waxmiddelen:

 

4. Winter maatregelen

Als je in de winter gaat fietsen en er wordt veel zout gestrooid, dan is het aan te raden na iedere fietstocht een grotere schoonmaak- en onderhoudsbeurt uit te voeren. Vaak neemt dit zeker één tot 1,5 uur in beslag. Bij iets mildere weersomstandigheden is het over het algemeen voldoende om alle onderdelen voor de aandrijving goed schoon te houden en te smeren.

  • Ga je in zowel de zomer als de winter veel fietsen en ben je veel met wassen, smeren of ander onderhoud van je fiets bezig? Dan kan een montagestandaard/steun een ontzettend handig hulpmiddel zijn.
  • Zet in de winter je zadel iets lager. Zo kun je altijd met je voeten afremmen als je wegschuift.
  • Laat wat lucht uit je banden. Zo heb je iets meer grip op een winters wegdek. Ga je vaak in de sneeuw fietsen? Dan kunnen winterbanden ideaal zijn. Bij regen of ijs zijn winterbanden niet echt beter dan gewone banden. Speciale spijkerbanden kunnen dan echt voor meer grip zorgen.


5. Pech onderweg?

Een frametas, zadeltas of stuurtas is ideaal om enkele kleine onderhoudsproducten mee te kunnen nemen voor onderweg. Zo kom jij tijdens een fietsrit ook gegarandeerd weer thuis. Enkele dingen om aan te denken om mee te nemen:

  1. Neem een passende binnenband en fietspompje mee.
  2. Neem een kettingpons en powerlink mee. Kettingbreuk onderweg? Dan heb je de tools om het onderweg te repareren.
  3. Lange rit? Neem extra remblokken mee. Bij modderige omstandigheden slijten (organische) remblokjes ontzettend snel.
  4. Neem een met water gevulde bidon mee in een bidonhouder. 
     
Om mee te nemen:  

Bekijk onze tassen

Bekijk onze binnenbanden

Bekijk onze fietspompen

Bekijk onze kettingponsen

Bekijk onze powerlinks

Bekijk onze remblokken

Bekijk onze bidons en bidonhouders


Alles op een rijtje

Je weet nu hoe jij je mountainbike goed kunt schoonmaken en onderhouden. Na het lezen van de informatie op deze pagina kun jij goed voorbereid gaan fietsen. We vatten de belangrijkste punten uit het artikel nog één keer voor je samen:

  • Schoonmaken én onderhoud belangrijk voor optimaal benutten levensduur fiets.
  • Basis = 10 minuten (schoonspoelen, drogen en globale checks).
  • Gemiddeld = 30 minuten (basis + ketting en remmen).
  • Grote beurt = 1.5 uur (alles goed schoonmaken, controleren, smeren en vervangen).
  • Maak altijd schoon voordat je met onderhoud aan de slag gaat.
  • Gebruik wax voor een extra beschermlaag tegen vuil/water.


In ons assortiment vind je een ruim aanbod aan schoonmaakproducten en alles voor het onderhoud van je mountainbike. Heb je nog vragen over de schoonmaak of het onderhoud van je mountainbike? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website. En ben je een beginnende mountainbiker die voorbereid het zadel op wil klimmen? Lees dan ons artikel 'Alles voor de beginnende MTB’er en/of wielrenner' door en je begint goed aan je nieuwe hobby!
 

Bekijk al onze onderhoudsproducten

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm
Generated: 1.224 sec.