Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Comfortabel met de fiets naar je werk Banner
Geschreven door Martijn

Comfortabel met de fiets naar je werk

Nu het buiten lekker langer licht is, is het eigenlijk heel aantrekkelijk om eens de fiets te pakken naar je werk. Met de tips in dit artikel fiets je voortaan fluitend naar je werk. We richten ons op de fietser die bereid is om een wat langere afstand (5 tot 30 km) met de fiets af te leggen.

Snel naar:

Waarom zou je de fiets pakken?

1. Lekker wakker worden

Wanneer je de dag start met wat lichaamsbeweging, komen jouw lichaam en hoofd rustig op gang. Je hartslag wordt gelijkmatig verhoogd en je alertheid neemt toe. Zo kom je lekker wakker op je werk aan. Voor de personen met een creatief beroep is de fiets helemaal een aanrader. 's Ochtends vroeg op de weg zal je merken dat ideeën en inzichten al fietsend binnenkomen.

2. Behendig, flexibel en vrij

Met de fiets heb je meer bewegingsvrijheid. Je pakt hem uit de garage of stalling en je bent weg. Ook als je op je bestemming aankomt, zet je ‘m zo weg en klaar is Kees. Niet zoeken naar een parkeerplaats of ongemakkelijk fileparkeren op de vroege ochtend. Daarbij heb je minder last van druk verkeer, files of andere ergernissen in de auto. Hierdoor ben je op drukke trajecten met de fiets (zeker met een elektrische fiets) vaak niet langzamer dan met de auto of het OV.

3. Dagelijks lichaamsbeweging

Algemeen wordt minstens 150 minuten matig intensieve beweging per week geadviseerd. In ons drukke leven is dit soms lastig in te passen. Pak je elke dag de fiets naar je werk voor een ritje van 5 km, dan voldoe je al ruim aan deze eis! Een mooie basis voor een gezonde levensstijl dus.

4. Economische keuze

Natuurlijk komen er bij de aanschaf van een goede fiets, de juiste uitrusting en het fietsonderhoud ook aardig wat kosten kijken. Echter zijn deze kosten een stuk lager dan die van de auto. Denk alleen al aan de benzinekosten die je bespaart! Van plan om een fiets aan te schaffen om mee naar je werk te reizen? Informeer eerst bij je werkgever of ze je willen ondersteunen. Veel werkgevers stimuleren hun werknemers de fiets te nemen via een werkkostenregeling of fietsplan. Op deze manier krijg je door middel van belastingvoordeel via je werkgever, korting op de aankoop van de fiets.

5. Groene keuze

Hoewel we in Nederland misschien wat achteraan bungelen op het gebied van groene energie en innovatie, zijn we op fietsgebied wél mondiale koploper! De fietsinfrastructuur in Nederland is top en onze fietscultuur is wereldberoemd. Iets waar we trots op mogen zijn. Laat die vervuilende auto daarom eens staan en pak wat vaker de fiets.

Jonge vrouw fietst op een oude racefiets
Als je op de fiets naar je werk gaat, haal je makkelijk de aanbevolen wekelijkse hoeveelheid lichaamsbeweging. 

De grootste ongemakken van de woon-werkfietser (en hun oplossingen)

Lekker op de fiets naar het werk gaan heeft veel voordelen, maar er zijn zeker ook een aantal dingen die wat minder prettig kunnen zijn. Je wilt natuurlijk niet helemaal bezweet, verwaaid of drijfnat op je werk aankomen. Met de juiste voorbereiding kun je deze ongemakken echter tot een minimum beperken.

Nat worden

Een groot risico voor de Nederlandse woon-werkfietser is een nat pak. Als mooiweerfietser kun je de mooie dagen er nog wel uitpikken door het weerbericht goed bij te houden. Maar wil je consequent op de fiets gaan, dan kom je niet onder een goed regenpak of goede regenjas uit. Kies een regenpak dat nauw aansluit, zodat je comfortabel kunt blijven fietsen. Ook is het fijn als je het regenpak tot klein formaat kan opvouwen, en het in een tasje standaard in je fietstas laat zitten. Je kunt voor een regenpak kiezen of gaan voor een allround-fietsbroek in combinatie met een sportieve waterafstotende fietsjas met capuchon. Het is aan jou om te bepalen wat jij het prettigst vindt:

  • Regenpak of (lange) regenjas
    Het dragen van een regenpak (of regenjas) over je kleding is praktisch en zorgt ervoor je volledig droog blijft. Het fietscomfort zal echter altijd wat lager zijn, omdat je bewegingsvrijheid enigszins wordt beperkt door de stuggere materialen. De waterdichte materialen zorgen er daarnaast voor dat je het snel (te) warm krijgt. Wil je comfortabel door de regen ploegen? Ga dan zeker voor ademende regenkleding! 
  • Sportieve fietsjas
    Met een waterafstotend fietsjack of sportieve fietsjas en eventueel een waterafstotende fietsbroek is het comfort om door de regen te fietsen hoger. Je zult je echter wel moeten omkleden op je werk en je natte broek moeten verwisselen.

 

 

Zweten

Het listige aan fietsen is dat je het in eerste instantie vaak wat koud hebt, maar je het na een tijdje al snel te warm krijgt en gaat zweten. Dit geldt eigenlijk zowel voor de winter als voor de zomer. Zeker als je een overhemd of blouse aanhebt kan dit vrij snel fatale gevolgen hebben. Bij kortere ritjes zal het nog wel meevallen, maar als je wat langer op de fiets zit, zal je je moeten voorbereiden op een beetje zweten. Op een warme dag ontkom je bij een lange fietstocht ook nauwelijks aan een zwetende kont. De oplossing zit ‘m hierbij in het dragen van geschikte kleding. Het is al helemaal makkelijk om je gewoon even om te kleden op het werk. Het is even wennen, maar het is de meest ideale oplossing. Stevig gefietst? Douchen is echt lang niet altijd nodig. Met een toilettasjes en schone kleding ben je zo weer helemaal opgefrist. Zorg dat je in ieder geval een washandje, deodorant en een handdoek bij je hebt. Heb je geen zin om je om te kleden of op je werk op te frissen? Dan is een elektrische fiets (of speed pedelec) een uitstekend alternatief.

Verwaaid arriveren

Omdat je als je van de fiets afstapt een wat verwaaide indruk kan maken, is het handig om ook wat make-up (voor de dames), haarproduct en eventueel wat parfum mee te nemen. Zo fatsoeneer je jezelf weer voor 100%! Laat de verzorgingsproducten of een extra setje kleding op je werk liggen, zodat je ze altijd bij de hand hebt.

Wat voor fiets kies je?

Stadsfiets

De goeie oude stadsfiets (of transportfiets) voldoet prima voor korte ritjes tot ongeveer 6-7 kilometer. Stadsfietsen zijn degelijk en robuust waardoor ze weer en wind goed doorstaan en je minder kans hebt op lekke banden. Die robuustheid zorgt echter voor een hoog gewicht en de brede banden voor een flinke rolweerstand. Ook de houding die je aanneemt op een stadsfiets is weinig aerodynamisch. Voor langere woon-werkritjes zijn andere fietsen daarom geschikter.

Hybride fiets

Dé woon-werkfiets bij uitstek. Een hybride fiets is een combinatie tussen een sportieve fiets en een stadsfiets. Deze combinatie komt geweldig van pas bij woon-werkverkeer. De fiets is licht en heeft voldoende versnellingen, zodat je lekker door kunt trappen. Daarbij heeft de fiets ook de functionaliteiten die je zoekt als fietsende forens. Standaard is een hybride fiets uitgerust met spatborden, goede verlichting, een slot en een bagagedrager.

Jongen met een rugzak zet zijn hybride fiets op slot
Een hybride fiets heeft alles wat een fietsende forens zoekt en is daarom de woon-werkfiets bij uitstek.

Racefiets

De racefiets is ideaal voor de sportieve fietser die in de lente en zomer nog wat extra trainingskilometers wil pakken. Na werktijd in het zonnetje naar huis fietsen is daarbij super ontspannend (en bevrijdend). Met een paar aanpassingen maak je van jouw racemonster een geweldige woon-werkfiets. Doordat je met je racefiets relatief makkelijk hoge snelheden haalt, zijn enkele afstanden van 20 tot 30 kilometer goed te doen. Je wilt op je racefiets wel zo comfortabel mogelijk fietsen. Dat wil zeggen: met zoveel mogelijk bewegingsvrijheid en zo licht mogelijk.

Elektrische fiets

De elektrische fiets is de beste optie voor woon-werkverkeer als je het jezelf zo makkelijk mogelijk wilt maken. Bij de elektrische fiets geen zweetdruppeltje of gekreukte broek. De minimale actieradius van de fiets moet in ieder geval ruim de dagelijks af te leggen afstand zijn (houd het voor de zekerheid op minimaal 3x de enkele afstand).

Lees voor meer informatie over elektirsche fietsen onze pagina's 'Alles over elektrische fietsen' of 'Alles over de accu van een elektrische fiets' eens door. 

Check ook of er bij jou op het werk een plek is om de fiets veilig weg te zetten. Buiten dat je je minder hoeft in te spannen met een elektrische fiets en je dus representatief (met nette kleding) arriveert, is het grote voordeel van een elektrische fiets dat je snelheid hoog ligt. Hierdoor is een elektrische fiets qua reistijd vaak echt een goed alternatief voor de auto. Op drukke trajecten ben je vaak gewoonweg sneller. Ook al hoef je in veel gevallen geen fietskleding te dragen op een elektrische fietsen, bij langere afstanden (een enkele rit van meer dan 15 minuten) is fietskleding toch aan te raden. Enerzijds voor comfort en bewegingsvrijheid, anderzijds om de slijtage van je kantoorkloffie te voorkomen. Een stevige flexibele broek en een sportieve fietsjas zijn daarom zeker aan te bevelen.

Bekijk onze elektrische fietsen:

Welke spullen heb je nodig: 'gewone' fiets

Met de juiste accessoires en kleding maak je jouw dagelijkse fietstocht een stuk comfortabeler. Voor de elektrische, hybride en stadsfiets heb je een aantal extra attributen nodig. Investeer in goede spullen zodat je het woon-werkverkeer zo soepel mogelijk maakt.

Fietstas

Een goede dubbele of enkele fietstas biedt genoeg ruimte aan de spullen die jij mee wilt nemen, is waterafstotend (waterdicht met hoes) en makkelijk te monteren. Een pakaftas is erg handig als je veel spullen meeneemt, die je allemaal mee naar binnen wilt nemen. Je kunt natuurlijk ook gewoon een rugzak, schouder- of laptoptas in de fietstas plaatsen en die vervolgens bij aankomst uit de fietstas nemen. Probeer een tas zoveel mogelijk gelijkmatig te laden, zodat je fiets in balans blijft. Omdat een relatief zware elektrische fiets toch wel stabiel op de weg ligt, kun je deze prima onevenredig en vrij zwaar (aan één kant dus) beladen. Lees in onze blog 'Alles over fietstassen' welke fietstas geschikt is voor jou.

Met een goede ruime fietstas stop je ook snel even bij de supermarkt en neem je meteen alle boodschappen mee!

Blauw-grijze fietstas op een stadsfiets
Voor een elektrische, hybride of stadsfiets is de dubbele fietstas ideaal. Belaad hem gelijkmatig, zodat je fiets in balans blijft.

Fietsrugzak?

Een fietsrugzak is praktisch en aerodynamisch. Een groot voordeel van een rugzak is dat je het extra gewicht altijd in het midden van je fiets positioneert, waardoor je fiets mooi in balans blijft. Als je veel spullen meeneemt kan de rugzak echter oncomfortabel zijn en loop je de kans dat je een zweetrug krijgt. Wil jij meer weten over fietsrugzakken? Lees dan onze 'Koopgids voor een fietsrugzak' eens door. 

Antilekbanden

Stevige banden met een goede antilekbescherming minimaliseren de kans op een lek. Met de juiste bandenspanning (check de band) loop je met deze banden nauwelijks nog risico op een lekke band. Zorg dat je de banden vervangt als ze versleten zijn. Banden hebben een bepaalde levensduur en als het loopvlak beschadigingen vertoont of het antilekvlak zichtbaar wordt, is het tijd om ze te vervangen. Voor een langere levensduur en optimaal rijcomfort controleer je iedere maand de bandenspanning.

Kleding

  • Fietsjack/-jas
    Als je wat langer onderweg bent op de fiets is een sportieve jas een must. Zo’n jas geeft veel bewegingsvrijheid, is ademend en houdt je droog in een regenbui. Een goede capuchon is daarom van belang. Ook dient de jas goed op je lichaam aan te sluiten en niet te wapperen, zodat je je aerodynamisch verplaatst. Een goede fietsjas is op de juiste plekken winddicht en op andere plekken juist ventilerend. Op die manier raak je een teveel aan lichaamswarmte kwijt, maar koel je niet te veel af door de rijwind. Zo heb je het lekker warm, zonder dat je begint te zweten.
  • Fietsbroek
    Een broek kan best wel wat slijten door de constante wrijving met het zadel. Het is daarom aan te raden dat je een fietsbroek koopt die ervoor is ontworpen om deze wrijving te weerstaan. Dit hoeft zeker geen strakke bibshort te zijn, maar kan ook een duurzame, stevige lange broek zijn.

​ 


 

Welke spullen heb je nodig: racefiets

Ga je met de racefiets naar je werk? Draag dan bij voorkeur een volledige fietsoutfit: inclusief fietsbroek met zeem, fietsshirt, ondershirt, jasje, fietsschoenen en natuurlijk een helm. Vertrek dus wat eerder en kleed je bij aankomst (en vertrek) om. Zo heb je het meeste plezier van je fietsrit en start je jouw werkdag lekker fris.

Vind je het te confronterend om met een strakke fietsbroek kantoor binnen te lopen? Kijk dan eens naar een losse fietsbroek. Deze broeken hebben wel het comfort van een zeem, maar ook de losse fit van een bermuda.

’s Ochtendsvroeg is het in Nederland een groot deel van het jaar nog vrij koel. Zorg daarom voor een relatief warm fietsjack. Hieronder kun je met verschillende laagjes variëren, naar gelang de temperatuur. Ook een fijne lange fietsbroek of beenstukken zijn cruciaal. De korte broek is alleen in de zomermaanden een goede optie op de heenweg. Op de racefiets is het belangrijk dat alles goed aansluit (strak zit). Je werkt altijd met verschillende laagjes van ademende materialen. Zo blijf je licht, snel, comfortabel én warm.

Regenkleding?

Ga je op de wielrenfiets, dan is regenkleding eigenlijk niet nodig. De materialen van goede fietskleding zijn voldoende waterafstotend om het tot je werk te halen. Aangezien je je toch omkleedt hoef je ook niet helemaal droog te blijven. Het is natuurlijk wel erg belangrijk dat je fietstas waterdicht is.

Fietsrugzak

De klassieke fietstas is op de racefiets geen optie. Een goede fietsrugzak is daarom voor de meerderheid de beste keuze. Omdat je racefiets erg licht en stijf is, is extra gewicht aan de fiets toevoegen doormiddel van een fietstas in de praktijk vaak niet comfortabel. Een zweetrug is geen probleem, omdat je toch fietskleding draagt. In een goede fietsrugzak heb je genoeg plaats voor je kleding en kun je ook een laptop kwijt. Kies een compacte rugzak die strak om je schouders en rug valt en goed op zijn plek blijft.

Grote zadeltas

Naast een fietsrugzak is de zadeltas een optie. Een laptop krijg je er helaas niet in, maar schoenen en kleding zeker wel. De tas is gepositioneerd onderaan het zadel, zodat je geen extra wind vangt en je fiets goed in balans blijft.

Compact zadeltasje

Een zadeltasje is voor elke wielrenner een must. Zo ook voor de fietsende forens. In dit tasje bewaar je altijd je reparatiesetje, een extra binnenband en je multitool. Zo kun je met een lekke band altijd vooruit.

CO2-patronen

Voor het snel wisselen van een lekke band raden we C02-patronen met een adapter aan. Neem bij voorkeur twee patronen mee. Zo heb je altijd een reserve bij je, mocht er onverhoopt wat fout gaan. CO2-patronen zijn de makkelijkste optie als je onderweg snel een band wilt oppompen. Zorg wel altijd dat je de juiste patronen bij de juiste adapter hebt (met of zonder schroefdraad) en let even goed op bij het doordraaien van het patroon. Plaats de adapter goed op het ventiel. De CO2 waarmee je de band vult is ijskoud en spuit nogal krachtig uit het patroon. Door een schrikreactie kan het daarom gebeuren dat per ongeluk alle lucht langs het ventiel af schiet, en je met een leeg patroon en lege band achterblijft. Een ‘cover’ om het patroon biedt hierbij uitkomst. Hiermee voorkom je bevroren vingertoppen en kun je het patroon met meer zekerheid doordraaien. Voor je racefiets gebruik je patronen van 16 gram.

SKS CO2-patroon met adapter voor fietsen
Een CO2-patroon met adapter is de makkelijkste en snelste oplossing bij een lekke band.

Fietsslot

Om je geliefde racefiets veilig achter te kunnen laten heb je een degelijk, maar licht slot nodig. Daarbij is het belangrijk dat je de makkelijk te ontvreemden wielen ook vastzet. Een kettingslot, met ART-keurmerk 2 of 3,  is hierbij de veiligste optie. Deze robuuste sloten zijn erg zwaar, dus liever neem je ze niet steeds mee. Laat het kettingslot daarom gewoon achter in de fietsenstalling op je werk als je vertrekt. Bevestig het aan een vast punt en je kunt het ’s ochtends als je arriveert weer gebruiken! Als je een langer kettingslot (vanaf 140 cm) ook door de wielen rijgt, zijn deze ook beveiligd.

Antilekbanden

Je wilt ‘s ochtends niet met een lekke band langs de weg komen te staan. Zorg er daarom voor dat je met buitenbanden met een anti-leklaag rijdt. Die banden hebben iets meer rolweerstand, maar brengen het risico op lekrijden naar een minimum. De Schwalbe Pro One en Schwalbe Durano zijn ideale banden voor dagelijks woon-werkverkeer.

Racebanden met een breedte van 25 of 28 mm geven dankzij de grotere luchtkamer minder kans op een stootlek en geven iets meer comfort, ideaal als je dwars door de stad fietst.

6 tips voordat je vertrekt

Tip 1: Plan de route.

Zeker als je wat verder van je werk woont is het belangrijk om je route goed te plannen. Zijn er meerdere wegen die naar je werk leiden? Ga je dan voor de kortste, de rustigste of de mooiste? Langs een provinciale N-weg liggen vaak goede en snelle fietspaden, maar de route is waarschijnlijk wel wat minder inspirerend. Probeer lastige, drukke knooppunten te omzeilen. Maak vooraf een goede inschatting van de tijd die je kwijt bent en check de weersvoorspelling. Heb je ’s ochtends wind tegen? Vertrek dan wat eerder. Als je op de racefiets gaat zal je gemiddelde snelheid een stukje lager liggen dan je gewend bent. De afstand van de rit is relatief kort, je fietst waarschijnlijk door een stedelijk gebied (meer stoplichtingen en kruispunten) en je doet het waarschijnlijk sowieso wat rustiger aan. Vertrek dus op tijd!

Tip 2: Leg je spullen ’s avonds al klaar.  

Zorg dat je je kleding, werkspullen en tas ’s avonds al klaar hebt liggen. Check het weerbericht de avond van te voren en weet wat je te wachten staat. Zo kun je bij voorspelde regen, toch nog beslissen om de auto te pakken. Controleer ook of de bandenspanning goed is.

Tip 3: Bereid de aankomst op je werk voor.

Als je op je werk aankomt wil je het liefst zo snel en comfortabel mogelijk aan het werk. Het ene bedrijf is hier top op toegerust met een douche of kleedruimte, bij het andere bedrijf zal het wat provisorischer in het toilet of bij de wastafel moeten. Bedenk van tevoren wat je allemaal nodig hebt om fris op je werk te verschijnen en weer comfortabel terug te kunnen. Reserveer een plekje waar je jouw spullen netjes kunt achterlaten. Stop ze in je rugzak, fietstas of in een kluisje. Helemaal ideaal is het als je de kleding even kan uithangen. Sneldrogende fietskleding is dan in een oogwenk weer droog. 

Tip 4: Waar zet je jouw fiets neer?

Is er op je werk een overdekte fietsenstalling met een oplaadpunt voor elektrische fietsen? Ideaal! En je kwetsbare racefiets? Die zet je natuurlijk niet zomaar overal neer, met de kans dat hij beschadigt of zelfs wordt weggehaald. Een goed slot is dus een vereiste. Lees ook onze 10 tips om je fiets diefstal-proof te maken eens door.

Is er geen goede, veilige fietsenstalling? Zet je fiets dan ergens binnen neer. In een voorraadkast, hal of garderobe zal zeker plek zijn voor jouw fietsje. Je kunt je fiets dan ook meteen gebruiken als droogrekje/kapstok voor jouw fietskleding. Stem dit van te voren wel even af met collega’s natuurlijk!

Tip 5: Leg fietskleding en ‘normale’ kleding op je werk klaar.

Het kan erg handig zijn om op je werk een extra setje fietskleding of ‘werkkleding’ te hebben liggen. Kom je onverhoopt in een zware regenbui terecht, dan kun je ’s avonds weer met droge kleren naar huis.

Tip 6: Wissel af met auto of OV.

Fietsend naar het werk gaan is heerlijk, maar zeker als je vrij ver van je werk af woont is 5 dagen per week misschien wat veel. Met een elektrische fiets is dit zonder problemen te doen, maar met een racefiets of hybride is het een stukje zwaarder. Wissel daarom af met de auto of het OV. Zo is het ook makkelijk om kleding/spullen van thuis naar werk (en vice versa) te brengen en blijft het leuk.

Tip 7: Accepteer enig ongemak.

Je kunt alles tot in de puntjes voorbereiden, maar je zult af en toe toch een nat pak halen of met pech onderweg te maken krijgen. Dit hoort wel een beetje bij de fietsende forens. Relativeer dan en besef hoeveel plezier je al hebt gehad op de fiets!

Jonge met racefiets en rugzak fietst naar zijn werk en mijdt zo de ochtendspits
Met de fiets naar je werk gaan heeft fysieke, mentale én economische voordelen.

Heb jij toch nog vragen over fietsen naar je werk of over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website. Meld je ook zeker aan voor onze nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte van de beste deals!
 

Bekijk onze fietsonderdelen

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm
Generated: 0.746 sec.