Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
4-stappenplan voor een goed georganiseerde fietsvakantie Banner
Geschreven door Yvonne

4-stappenplan voor een goed georganiseerde fietsvakantie

Of het nu slechts een idee is wat door je hoofd spookt of je bent al serieuze plannen aan het maken: een fietsvakantie vereist de nodige voorbereidingen. Deze voorbereidingen bestaan uit brainstormen, concrete plannen maken, voorbereidingen treffen en het daadwerkelijke inpakken. Op deze pagina vind je allerlei handige tips die ervoor zorgen dat jouw fietsvakantie een gegarandeerd succes wordt!

Om een fietsvakantie tot in de puntjes voor te bereiden, hebben wij een 4-stappenplan bedacht om te volgen:
 

Stap 1. Brainstormfase

1. Het allereerste waar je aan moet denken is waar je naartoe wilt gaan. Het hangt allemaal af van je persoonlijke voorkeuren en de tijd die je hebt. Je kunt jezelf de volgende vragen stellen:

  • Fietsvakantie in Nederland of in het buitenland? En ga ik dan voor een warm of koud land? Stad of natuur? Rustige of actieve vakantie?
  • Reis je met het vliegtuig naar de bestemming vanaf waar je gaat vertrekken? Vertrek je vanuit huis?
  • Met kinderen? Probeer het eerst uit in Nederland. Vinden de kinderen het leuk? Dan zijn de volgende landen aan te raden: Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken, Zweden, Finland, Slovenië.
     

2. Daarna ga je bedenken of je voor een georganiseerde reis gaat of zelf alles gaat plannen en samenstellen. Het voordeel van een georganiseerde reis is dat je zelf niks hoeft te regelen, en zelfs je bagage voor je van hotel naar hotel wordt vervoerd. Het voordeel van zelf plannen is dat je de complete vrijheid hebt om te doen en laten wat je wilt. De meeste tips uit deze lijst zijn toepasbaar op zowel een georganiseerde reis als een zelf samengestelde reis.
 

Stap 2. Concrete plannen maken

Enkel voor degenen die zelf een reis samenstellen:

  1. Ga op zoek naar fietsroutes die je wilt gaan rijden. Er zijn verschillende fietsroutes online te vinden, maar je kunt natuurlijk ook helemaal zelf een route samen gaan stellen. Tip: zoek online een route uit, bekijk alles uitvoerig en pas het enigszins naar wens aan. Of, lees ons artikel over de leukste fietsroutes van Nederland.
  2. Maak een globale dagplanning. Wil je heel veel gaan fietsen of juist regelmatig afstappen om dingen te bezichtigen en te ontspannen?
  3. Bedenk ook waar je wilt overnachten. Wil je van tevoren alles vastleggen, gaan wildkamperen of wil je op de bonnefooi bij een camping of hotel aankomen? Over het algemeen hangt het van het land waar je naartoe gaat af wat de beste optie is. In sommige landen is wildkamperen verboden of heb je weinig mogelijkheden voor hotels/campings. Dan kan het fijn zijn als je vooraf dingen vastlegt.
  4. Geef jezelf genoeg tijd, maak je planning niet te strak. Zo zorgen onvoorziene omstandigheden er niet voor dat je de hele vakantie alleen maar loopt te stressen.

Voor iedereen:

Stel een paklijst samen. Je wilt licht reizen en toch alles meenemen wat je nodig denkt te hebben. Ga bij voorkeur voor lichtgewicht varianten. Dus lichtgewicht kleding, een lichtgewicht slaapzak en een lichtgewicht stoeltje. Bij het opstellen van een paklijst kun je aan de volgende zaken denken: slaap je in een hotel of ga je kamperen? Voornamelijk warm weer of kou, regen, etc.? 

Algemene paklijst   
Kleding Helm, fietsbroeken (met zeem), windjack, fleece kleding, regenkleding, shirtjes, fietsschoenen en –handschoenen, goede sokken, (fiets)onderbroeken, reflecterend hesje, zwemkleding, slippers.
Kookspullen Borden, bekers, bestek, pannen, brander (+ eventueel een windscherm voor de brander), hersluitbare zakjes, lucifers/aanstekers, afwasmiddel en een theedoek.
Eten/drinken Thee, suiker, koffie, soep, waterzakken/bidons, waterfilter, noedels, rijst, energierepen (en denk ook aan peper en zout).
Slaapspullen Tent, slaapzak, kussen, slaapmatje, toiletartikelen, waslijn, grondzeil, optioneel: klamboe en een stoeltje.
Gereedschap Bandenplak-setje, kettingolie, pomp met drukmeter, schroevendraaier, inbussleutel, spaken- en zadelspanner, tie-wraps, reserveonderdelen
EHBO-set Zonnebrand, schaartje, verband/pleisters, paracetamol, ORS, Norit, vitaminepillen, pincet, tekentang. Afhankelijk van het land waar je naartoe gaat kun je nog meer dingen meenemen zoals noodfluitjes, waterzuiveringstabletjes etc.
Navigatiesysteem + een tweede systeem/kaart/kompas Mocht een optie uitvallen of kwijtraken dan heb je altijd nog een reserve navigatiemethode. En neem eventueel een papieren kopie van je route mee.

Naast deze algemene lijst zijn er uiteraard nog andere persoonlijke spullen die je mee moet nemen. Documenten, tickets, telefoon (en een stuurhouder voor je telefoon), bankpas, extra kleding, toiletartikelen etc. Je kunt zo veel meenemen als je zelf wilt. Maar bedenk ook altijd: mocht je echt wat tekort komen dan kun je het in veel gevallen onderweg gewoon nog aanschaffen.
 

Stap 3. Voorbereidingen treffen

Zorg ervoor dat je fiets tiptop in orde is. In eerste instantie moet je fiets geschikt zijn voor de vakantie. Maar daarnaast is het ook zeer aan te raden de fiets technisch na te lopen. Even alles controleren.

Een goede fiets

Voor een fietsvakantie is het slim om een trekkingfiets aan te schaffen, mocht je deze nog geen hebben. Een trekkingsfiets is stevig, licht en gewoon super geschikt voor lange fietstochten. Ga je meer offroad rijden, dan kun je ook gaan voor een mountainbike. En heb je zin in net wat meer comfort dan kun je altijd ook met een elektrische fiets gaan rijden. Investeer in ieder geval in een goede fiets en accessoires. En denk daarbij aan dingen zoals:

  • Veel versnellingen. Vooral bij routes met wat steilere hellingen is het aan te raden om voor een fiets met derailleurversnelling te gaan. Voor fietsvakanties op voornamelijk vlakkere wegen is een fiets met 8-9 naafversnelling ook prima.
  • Remmen. In een heuvelachtig landschap zijn terugtrapremmen, rollerbrakes en trommelremmen ongeschikt. Je moet dan echt gaan voor velg-, hydraulische of schijfremmen.
  • Bagage. Ga voor kwalitatieve bagagedragers en fietstassen. Denk aan aspecten zoals: de bevestigingsmethode, waterdicht of niet, tas voor waardevolle spullen en  gewichtsverdeling. Je kunt ook altijd kiezen voor een fietskar om achter je fiets te hangen. Je hebt dan echt een boel extra bagageruimte, maar zult ook meer gewicht mee moeten trekken.
  • Verlichting. Ook al ben je niet van plan om in de schemer of het donker te fietsen, fietsverlichting kan op meer momenten onmisbaar zijn. Mocht het weer plotseling omslaan, dan ben je op de fiets ineens een stuk minder goed zichtbaar. Dan is het wel fijn als je goede verlichting op je fiets hebt.
  • Voor meer advies over essentiële fietsonderdelen en -accessoires kun je een kijkje nemen op onze adviespagina’s.

Wat doe je nog meer?

  1. Controleer de staat van je fiets. Hebben de banden de juiste spanning? Werken de versnellingen en remmen goed? Hebben de wielen geen slag/knik? Zijn alle bouten en moeren goed aangedraaid? Staat het stuur netjes recht? Werkt je verlichting?
  2. Zorg ervoor dat je wat kennis hebt over fietsreparaties. Niet alle landen hebben veel fietsenwinkels, waardoor je dus wel eens in de problemen kan raken als niet weet hoe je jouw fiets zelf weer repareert. In veel gevallen kom je al een heel eind als je in ieder geval weet hoe je een lekke band kunt repareren en vervangen. Maar meer kennis over fietsreparatie is nooit overbodig als je op fietsvakantie gaat!
  3. Ga trainen. Bouw de afstand die je fietst langzaam op, oefen in verschillende weersomstandigheden en oefen met bagage. Je kunt zelfs een soort oefenvakantie van een paar dagen inplannen om eens te ervaren hoe het is om enkele dagen achter elkaar te gaan fietsen.
     

Fiets met bagage op voordrager en achterdragerEen fiets met bagage op de voordrager, achterdrager, stuur en het frame.
 

Stap 4. Inpakken en gaan!

Paklijst nalopen

  • Heb je alle spullen ingepakt? En ook belangrijk: heb je niet te veel overbodige spullen ingepakt? Daarnaast kun je nog wat spullen verdelen met degene waarmee je gaat fietsen, zo neem je niks dubbel mee.
  • Enkele tips om slim in te pakken: rol kleding op, leg zware spullen onderin, leg je regenkleding bovenop, stop je toilettas in een plastic zak, verdeel het gewicht goed over je fiets, houdt je waardevolle spullen op je lichaam óf in een stuurtas.
  • Neem niet te veel kleding mee. Om gewicht en ruimte te besparen kun je beter wasmiddel meenemen, dan dat je steeds nieuwe kleding aantrekt.

Je fiets meenemen

  • In het vliegtuig is je fiets speciale bagage die je zelf moet verpakken.
  • Reis je met de trein, dan is het slim om vooraf op te zoeken wat de regels omtrent het meenemen van fietsen in de trein zijn (en denk bijvoorbeeld eens aan een vouwfiets).
  • Met de bus? Je kunt met een speciale ‘fietsbus’ reizen, waarbij je fiets in een aanhanger achter een bus hangt. Dit dien je vooraf te reserveren.
  • Auto? Neem je fiets mee op een fietsendrager. In dit artikel vertellen we je alles over fietsendragers.

Eten en drinken

  • Neem ‘back-up’ eten mee en zorg ervoor dat je altijd genoeg drinken bij je hebt. Als je ervoor zorgt dat je in ieder geval één of twee dagen vooruit kan met je eten en drinken, kom je normaal gesproken niet in de problemen. Mocht je erg afgelegen fietsen of door omstandigheden (het weer, pech) langer onderweg zijn dan verwacht, dan kun je in ieder geval even vooruit.
     

7 praktische tips voor tijdens de fietstocht

  1. Vermijd eentonigheid en uitputting. Wissel het fietsen af met een terrasje, bezienswaardigheid of dagje niks-doen. En neem vaak genoeg even een pauze.
  2. Doe ’s ochtends boodschappen. Als je na je fietstocht nog een winkel moet gaan zoeken, en vervolgens een stuk moet fietsen om een winkel te bereiken, zul je in je gedachten denken aan de winkels die je in de ochtend tegengekomen bent.
  3. Eet genoeg zout en koolhydraten. Tijdens het fietsen verbrand je veel calorieën en verlies je veel vocht. Door voldoende koolhydraten te eten, zul je je minder snel flauw en moe voelen. En door voldoende zout binnen te krijgen blijft je vochtlevel op pijl.
  4. Draag een helm. Ook al rijd je in Nederland waarschijnlijk zonder helm rond als je gewoon een stukje gaat fietsen, wanneer je berg af gaat zul je hoge snelheden behalen. En dan moet je er echt niet aan denken om op je hoofd te vallen zonder een helm te dragen.
  5. Zorg voor de nodige afleiding voor tijdens het fietsen, zoals een goede afspeellijst of een leuke podcast.
  6. Neem altijd wat contant geld mee. Mocht je bankpas niet werken, gestolen worden of iets anders, dan kun je altijd nog met contant geld wat boodschappen doen.
  7. Smeer jezelf goed in. En dan niet alleen je gezicht, maar ook je armen, benen, handen, nek en oren!
     

Nog geen fietshelm? Bekijk onze helmen:

 

Samengevat:

Heb je de vier stappen doorlopen, dan ben je klaar voor je reis. Je hebt alles goed uitgedacht, voorbereid en ingepakt om van je fietsvakantie een onvergetelijke reis te maken. Als geheugensteuntje vatten wij de belangrijkste punten uit dit artikel nog even voor je samen:

  • Fietsvakantie 4-stappenplan: brainstorm-fase, concrete plannen maken, voorbereiden en inpakken.
  • Het hebben van een goede fiets, die ook nog eens technisch in orde is, is cruciaal om van je fietsvakantie te kunnen genieten.
  • Lees waar je tijdens de fietstocht op kunt letten in onze 7 praktische tips. 
     

Heb je na het lezen van dit artikel toch nog vragen of wil je meer weten over een specifiek product? Neem dan contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website.
 

Bekijk onze fietsaccessoires

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm
Generated: 0.69 sec.