Gratis verzendingGratis verzending vanaf € 50 in Nederland
Tips voor het kopen van regenkleding Banner
Geschreven door Luuk

Tips voor het kopen van regenkleding

Een regenbui, niemand houdt ervan. Toch moeten we er in ons land helaas vaak aan geloven. Zeker als je ergens naartoe moet, is het erg vervelend als je door de regen moet. Ga je te voet of met de fiets onderweg? Dan kun je er maar beter voor zorgen dat je goed uitgerust bent, zodat de bui jou niet klein krijgt. Hiervoor is het verstandig om regenkleding te dragen. Maar welke regenkleding kun je het beste kopen? Wij geven je graag tips op dit vlak, zodat jij geschikte kleding in huis haalt en je perfect voorbereid bent op neerslag. Zo houdt die bui jou niet tegen om droog op je bestemming te komen. Lees dus snel verder!

Snel naar:

 

Waarvoor ga je regenkleding gebruiken?

Regenkleding is geschikt voor verschillende situaties. Het hangt er dus maar net vanaf waarvoor jij regenkleding gaat kopen. Wil je speciale kleding om te hiken aanschaffen of zoek je juist naar regenkleding die je kunt dragen op de fiets? Beide situaties vragen om een andere outfit, dus moet je eerst op een rijtje zetten waarvoor je de kleding wilt gebruiken. Mensen die door de regen van en naar het werk fietsen, dragen normaliter een standaard regenpak dat ze (uiteraard) droog houdt. Iemand die een outdoor sport of activiteit beoefent, doet dit het liefst in kleding die ook winddicht, lichtgewicht en sneldrogend is. Er zit dus zeker wel een verschil tussen, en dit zie je terug als je regenkleding wilt kopen, ongeacht of het voor heren, dames of kinderen is.

Een stel is aan het hiken door een weide met regenkleding aan en een rugzak om
Tijdens het hiken wil je graag winddichte, sneldrogende regenkleding dragen.
 

Soorten regenkleding

Zoals gezegd verschilt het nogal per activiteit welke regenkleding je het beste kunt kopen. Als je droog wilt blijven tijdens een korte wandeling, is een regenponcho wellicht al goed genoeg voor jou. Deze neem je gemakkelijk mee omdat je ze snel op- en uitvouwt. Er bestaan zowel wegwerpponcho’s als herbruikbare exemplaren. Naast een poncho kun je onder meer voor een van de volgende soorten regenkleding kiezen:

Type regenkleding Kenmerken
Regenjas Houdt je (uiteraard) droog en is vaak reflecterend, omdat het vaak donker is als je hem draagt. Zowel met als zonder capuchon verkrijgbaar. Koop er bij voorkeur een die niet te strak zit en voorzien is van getapete naden en zakken met ritssluiting.
Regenbroek Echt iets voor fietsers, maar ook uitermate geschikt voor wandelaars. Zorgt dat jouw benen volledig zijn beschermd tegen regen. Let wel op de mate van bewegingsvrijheid, want die is bij sommige broeken erg beperkt.
Regenschoenen Houden je voeten warm en droog. Zitten vrij los, waardoor ze niet echt prettig zijn op de racefiets. Een recreatieve fiets- of wandeltocht is juist prima te doen met deze overschoenen.

Bekijk onze regenkleding:


 

Regenpakken

Regenkleding wordt tevens vaak in sets verkocht. Als je een compleet regenpak aanschaft, weet je zeker dat de regenjas matcht met de broek. Daarmee verzeker je je van een pak dat qua maat én design perfect aansluit. Misschien ken je ze nog van je eigen schooltijd of omdat je ze wel eens voorbij hebt zien komen: die enorm wijde regenpakken in felle kleuren die er eigenlijk niet uitzagen. Geen zorgen, tegenwoordig worden steeds stijlvollere regenpakken gemaakt. Je blijft dus droog én ziet er een beetje trendy uit terwijl je een flinke bui trotseert. Of je nu regenkleding wilt kopen voor heren, dames of kinderen, een regenpak blijft de ideale oplossing!

Bekijk onze regenpakken:


 

Waterdicht of waterafstotend?

Misschien denk je: regenkleding is toch altijd waterdicht? Dit is niet helemaal waar. Er valt namelijk onderscheid te maken tussen waterdicht en waterafstotend. Hoewel beide begrippen wel redelijk voor zich spreken, leggen we het verschil toch nog even uit. Waterafstotende regenkleding houdt regen wel enigszins tegen, maar is niet bestand tegen een flinke regenbui. Uiteindelijk lekt het toch door en word je nat. Als er een grote kans op neerslag is, is deze kleding dus niet echt geschikt. Waterdichte regenkleding daarentegen voorkomt wél dat jij nat wordt. Deze kleding is heel goed dichtgemaakt, zodat jij zorgeloos door de grootste regenbuien kunt fietsen.

Waterdichte regenkleding klinkt misschien interessanter dan waterafstotende, omdat deze zorgt dat je volledig droog blijft. Er zijn echter ook voldoende redenen te bedenken waarom waterafstotende kleding meer geschikt is. We hebben de belangrijkste plussen en minnen van beide soorten voor je op een rijtje gezet:

Waterdichte regenkleding:

  • Ook echt waterdicht. Zelfs de rits is zo gemaakt dat er geen regen doorheen kan komen. Je blijft in deze kleding helemaal droog.
  • Sterk en stevig.
  • Droogt snel op als je deze kleding ophangt nadat je ze gedragen hebt.
  • Ademt vaak niet goed en daarom is er kans dat je erg zweet in deze kleding.
     

Waterafstotende kleding:

  • Houdt de wind goed buiten.
  • Lekker warm als het droog is.
  • Ademt goed.
  • Is niet bestand tegen een flinke regenbui. De regen loopt door de kleding heen en jij wordt zeiknat.
     

Hoe zit het met de waterdichtheid van regenkleding?

Nu denk je wellicht direct dat waterdichte kleding het meest geschikt is om de regen te trotseren. Echter is dit niet zomaar het geval. Bij regenkleding is het namelijk zo dat ze slechts voor een bepaald percentage waterdicht zijn. De waterdichtheid wordt gemeten met behulp van een zogeheten waterkolom. Dit is een maatstaaf die aangeeft vanaf welke hoeveelheid water het materiaal begint te lekken. Hiervoor wordt gekeken naar de hoeveelheid water in millimeter per vierkante centimeter. Onderstaande tabel geeft een duidelijke indicatie van de waardes die bij de waterdichtheid horen:

Aantal millimeter Bescherming tegen water
0 t/m 1.000 Waterafstotend, maar niet waterdicht.
1.000 t/m 5.000 Waterdicht tegen regen, echter lekt deze kleding wel bij enige vorm van druk. Zitten of leunen veroorzaakt dus al een lek.
5.000 t/m 15.000 Waterdicht tegen een gemiddelde bui, maar langdurig hoge druk kan nog steeds lekken veroorzaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het lang stilzitten.
15.000 t/m 30.000 Compleet waterdicht, zelfs als je de kleding kortstondig ondiep onderdompelt.
Meer dan 30.000 100% waterdicht. Deze kleding lekt nooit. Zo’n hoge waterkolom vraagt echter wel om heel dik, stug materiaal en daarom wordt dit weinig verkocht.


Het ademen van regenkleding

We hebben het er al even over gehad dat het probleem van compleet waterdichte regenkleding de afvoer van zweet is omdat de kleding slecht ademend is. Gelukkig biedt de techniek tegenwoordig steeds meer mogelijkheden en komt er steeds meer waterdichte regenkleding op de markt die wél fatsoenlijk ademt. Daardoor blijf jij droog, zelf als je jezelf heel intensief inspant. Deze kleding wordt gemaakt met behulp van een coating of een membraan. Wat de verschillen tussen beide zijn, leggen we graag aan je uit.

Coating

Een coating is een waterdichte laag aan de binnenkant van de kleding. Deze laag zorgt ervoor dat je regenkleding ook echt waterdicht is. Vaak zijn coatings voorzien van microporiën die waterdamp kunnen doorlaten. Over het algemeen is dit type kleding vrij betaalbaar. Er zit helaas ook wel een nadeel aan kleding met een coating: ze zijn gevoelig voor slijtage en daardoor is het mogelijk dat ze na enige tijd een stuk minder waterdicht zijn dan bij de aanschaf.

Membraan

Een membraan kun je zien als een dunne vlieslaag met poriën waar waterdamp door kan ontsnappen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen 2- en 3-laags laminaat. Bij 2-laags wordt het membraan los op de buitenstof geplakt, bij 3-laags juist tussen de buitenstof en de voering in. Een voordeel van 2-laags is dat dit soepeler is, daarentegen is 3-laags steviger en duurzamer. Verder zijn 3-laagse kledingstukken met membraan duurder dan 2-laagse. Hieronder een korte indicatie voor welk type activiteit je het beste een coating of 2- of 3-laagse membraankleding kunt dragen:

Type regenkleding Geschikt voor
Coating woon-werkverkeer op de fiets, of een korte wandeling in de regen, bijvoorbeeld een boswandeling of als je de hond uitlaat.
2-laags membraan woon-werkverkeer op de fiets, regelmatige dagtochten met rugzak of voor als je gaat hardlopen of mountainbiken als het weer wat minder is.
3-laags membraan lange tochten door de regen met een zware rugzak of voor als je gaat klimmen.


Regenkleding voor de sportieve fietsers

Als je regenkleding op de fiets wilt dragen, is het van belang dat je jezelf prettig kunt voortbewegen. Waar de standaard regenpakken normaliter al voldoende zijn voor recreatieve fietsers, hebben de sportieve fietsgebruikers vaak andere behoeften. Op de racefiets is een goed fietsjack gewenst dat het bovenlijf warm en droog houdt. Bij een jack heb je keuze tussen zowel waterafstotende als waterdichte opties, maar op het gebied van fietsbroeken vind je bijna alleen maar waterafstotende varianten. Mountainbikers daarentegen dragen juist iets stevigere kleding dan wielrenners en kiezen vaker voor helemaal waterdichte kleding. Hiermee crossen zij zorgeloos door de grootste plassen.

Wil je graag nog meer weten over kleding die geschikt is voor fietsers? Lees dan ons artikel ‘Alles over fietskleding’ eens door.


Een stuur van een wielrenfiets van bovenaf gefotografeerd met regendruppels erop
Regen houdt een tocht op de racefiets zeker niet tegen, mits je de juiste kleding draagt.
 

Welke accessoires komen er nog meer van pas?

Check je de weersvooruitzichten en is het twijfelachtig of je een regenbui moet trotseren of niet? Zorg dan dat je jezelf in ieder geval warm genoeg kleedt. Zo houd je het in ieder geval een tijdje droog en hoef je niet per se een regenpak mee te nemen. Enkele accessoires die jou extra warmte bezorgen zijn bijvoorbeeld arm- en beenstukken. Deze stukken hoef je niet per se direct aan te doen; je kunt ze ook in je zakken stoppen en pas aantrekken als je hier behoefte aan hebt.

Bekijk onze accessoires:


 

Hoe onderhoud je je regenkleding?

Omdat regenkleding vaak nat en vies wordt, moet je de kledingstukken wel goed onderhouden. Bij kleding met een coating is het vaak niet handig om deze te wassen, omdat je de coating ermee kunt beschadigen. Gevolg hiervan is dat de kleding het waterdichte karakter verliest, mogelijk zelfs al na één verkeerde wasbeurt! Bij waterdichte kleding met een membraan is het juist gewenst om deze vaak te wassen. Zo zorg je er namelijk voor dat de poriën schoon blijven en daardoor zo goed mogelijk blijven ademen. Zorg er ook altijd voor dat je de kleding na het wassen goed uitspoelt. Verder kan de meeste regenkleding niet in de droger, behalve als dit op het waslabel staat uiteraard. Je legt jouw regenjas of -broek dus op een rek of hangt hem aan de lijn om hem te drogen.

Een jongen met een gele regenjas rijdt door een plas regen op z'n rode fiets
Ook voor kinderen zijn er meer dan genoeg soorten regenkleding, zodat jouw zoon of dochter toch lekker naar buiten kan!
 

Alles op een rijtje over regenkleding

Je hebt nu een hele hoop informatie gekregen waar je op kunt letten als je regenkleding wilt kopen om te dragen tijdens het fietsen of wandelen. Of je nu een losse regenjas of -broek zoekt of juist interesse hebt in een volledig regenpak, je weet precies aan welke factoren je aandacht moet besteden. We zetten graag alles nog een keer voor je op een rijtje:

  • De ideale regenkleding voor recreatieve activiteiten verschilt enorm van kleding voor een sportieve loop-, fiets- of klimtocht.
  • Voor een korte wandeling in de regen draag je het best een poncho. Voor lange wandeltochten of fietsritten maak je gebruik van een regenjas, -broek en eventueel ook overschoenen. Deze kledingstukken bestel je los of juist in een compleet regenpak.
  • Waterafstotende kleding houdt je enigszins droog, maar is niet opgewassen tegen een flinke bui. Waterdichte kleding beschermt je wél tegen een grote hoeveelheid neerslag, al zijn niet al deze kledingstukken 100% waterdicht. Bovendien zijn sommige jassen of broeken erg slecht ademend en zorgen ze er daardoor voor dat zweet in je kleren blijft.
  • De waterkolom vertelt in hoeverre een kledingstuk waterdicht is. Let dus goed op de waarde van de waterkolom om erachter te komen of de regenkleding aansluit bij jouw wensen.
  • Een coating is een laag die regenkleding waterdicht houdt. Coatings zijn vrij goedkoop, maar slijten ook snel. Het alternatief is een membraan: een vlieslaag die ervoor zorgt dat regenkleding waterdicht is. Kleding met membranen zijn iets duurder, maar gaan langer mee en zijn steviger.
  • Op het gebied van fietskleding ligt voor recreatieve fietsers de prioriteit bij droog blijven. Wielrenners en mountainbikers daarentegen willen graag dat hun wieleroutfit droog blijft en dat ze het warm genoeg hebben, daarom schaffen zij kwalitatieve kleding aan die lekker zit (vaak waterdicht).
  • Regenkleding met coating kun je vaak beter niet wassen, omdat je de coating dan beschadigt. Bij kleding met een membraan is het vaak juist extra goed om hem vaak te wassen en zo de poriën schoon te houden.
     

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over regenkleding of wil je graag meer weten over een specifiek product? Neem dan gerust contact met ons op via onze klantenservice of start een live chat op de website. En schrijf je ook zeker in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze aanbiedingen!
 

Bekijk onze regenkleding

Inloggen

E-mail
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?

Nieuw? Maak gemakkelijk een account aan.

Wachtwoord vergeten?

Ben je jouw wachtwoord vergeten? Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je direct een mail waarmee je het wachtwoord opnieuw instelt.


E-mail
Terug naar inlogscherm
Generated: 0.626 sec.