Uitgebreid advies over elektrische fietsen
Sta je op het punt om een elektrische fiets aan te schaffen? In dit artikel beantwoorden we al jouw vragen. We vertellen alle ins en outs over de e-bike en leggen we uit waar je op moet letten bij de aanschaf. Zo weet je zeker dat jij de juiste keuze maakt.
Wat is een elektrische fiets
Een elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd, heeft trapondersteuning en wordt aangedreven door een motor. Je hebt altijd het gevoel dat je met de rug in de wind fietst. Op het stuur zit een display. Hierop kun je de mate van ondersteuning instellen en de gegevens aflezen, zoals de snelheid, hoe vol je batterij is en meer. De maximale snelheid is beperkt tot 25 km/u. Omdat een elektrische fiets een hulpmotor heeft, gelden in Nederland voor elektrische fietsen dezelfde regels als voor snorfietsen.
Voor wie is de elektrische fiets?
De elektrische fiets is voor iedereen die wel een steuntje in de rug kan gebruiken. Dus ben je slecht ter been of fiets je vaak lange afstanden en wil je niet bezweet op je eindbestemming aankomen? Dan is de e-bike een ideale uitkomst.
Welke soorten e-bikes zijn er?
Elektrische fietsen zijn in alle vormen verkrijgbaar: stadsfietsen, transportfietsen, vouwfietsen en zelfs driewielers. Al deze modellen halen en maximale snelheid tot 25 km/u. Daarnaast heb je een snellere variant: de speed pedelec. Deze e-bike haalt een snelheid tot 45 km/u.
>> Bekijk alle elektrische stadsfietsen
>> Bekijk alle elektrische transportfietsen
>> Bekijk alle elektrische vouwfietsen
>> Bekijk alle elektrische driewielers
Wat zijn de voordelen van een elektrische fiets?
Er zitten heel veel voordelen aan een elektrische fiets. We zetten ze op een rijtje:
- Je hebt altijd het gevoel dat je met de wind in de rug fietst.
- Je verplaatst je sneller dan op een gewone fiets.
- Het is milieuvriendelijker dan de auto
- Fietsen kost minder energie. Je komt niet meer bezweet of buiten adem op je eindbestemming aan.
- Een elektrische fiets houdt mensen die slechter ter been zijn langer mobiel.
Zitten er ook nadelen aan? Ja, een paar, zoals:
- Je moet de accu regelmatig opladen.
- Een elektrische fiets is gemiddeld zwaarder dan een gewone fiets. Hem op een fietsendrager tillen kost meer kracht bijvoorbeeld.
- Een elektrische fiets is duurder in aanschaf dan een gewone fiets.
Waar zit de motor?
De motor van een elektrische fiets kan op drie plekken zitten: in het voorwiel, achterwiel of bij de trapas. Ieder type motor heeft zijn voor- en nadelen. We zetten ze voor je op een rijtje.
Elektrische fiets met voorwielmotor
Bij een elektrische fiets met voorwielmotor zit de motor verwerkt in de as van het voorwiel.
Voordelen + Goedkoper dan andere soorten motoren |
Nadelen - Geeft het gevoel dat je vooruit wordt getrokken - Minder krachtig dan andere motoren - Minder geschikt voor heuvel- of bergachtig terrein
|
>> Alle elektrische fietsen met een voorwielmotor
Elektrische fiets met achterwielmotor
Bij een elektrische fiets met achterwielmotor zit de motor verwerkt in de as van het achterwiel.
Voordelen + Meest natuurlijke fietsgevoel |
Nadelen - Alleen derailleurversnelling en open kettingkast mogelijk (meer onderhoud) - Zwaartepunt aan de achterkant. Je kunt de fiets daardoor moeilijker verplaatsen
|
>> Alle elektrische fietsen met een achterwielmotor
Elektrische fiets met middenmotor
Bij een elektrische fiets met een middenmotor zit de motor bij de trapas.
Voordelen + Energie van de motor wordt direct overgebracht op |
Nadelen - Hogere instap dan e-bikes met een voor- of achterwielmotor - Motor is minder mooi weggewerkt in het design van de fiets
|
>> Alle elektrische fietsen met een middenmotor
De accu
De accu is een belangrijk, maar gevoelig onderdeel van de elektrische fiets. Daarom moet je met een aantal punten rekening houden bij de aanschaf.
De actieradius van de accu
De actieradius geeft aan hoeveel kilometer je op een volle accu kunt fietsen. Het aantal wattuur bepaalt de capaciteit van de accu. Dit is het aantal watt dat in één uur geleverd kan worden. Een accu met 200 wattuur kan één uur 200 watt of twee uur 100 watt aan vermogen leveren. Daarnaast heeft de mate van ondersteuning invloed op de actieradius. Hoe meer ondersteuning, hoe sneller de accu leeg is.
Fiets je vooral lange afstanden? Kies dan voor een e-bike met een actieradius van 50 km of hoger. Fiets je vooral korte afstanden? Dan heb je aan een lagere actieradius voldoende.
>> Bekijk alle elektrische fietsen met een actieradius tot 50 km
>> Bekijk alle elektrische fietsen met een actieradius vanaf 50 km
Een uitneembare of vaste accu
Dan moet je nog een keuze maken tussen een uitneembare of vaste accu. Een uitneembare kun je overal mee naartoe nemen en opladen; binnenshuis of als je tijdens een fietstocht even op een terrasje ploft. Nadeel is dat deze accusoort gevoeliger is voor diefstal.
Een vaste accu zit in het frame verwerkt en kan daardoor dus nooit worden gestolen. Nadeel is dat je de fiets altijd in de buurt van een stroompunt moet stallen als je hem wilt opladen. Niet heel handig als je geen stopcontact in je garage, berging of schuur hebt.
De plek van de accu
De accu zit bij de meeste elektrische fietsen onder de bagagedrager. Deze zijn klein, compact en makkelijk uitneembaar. Soms zit de accu verwerkt in of op het frame. Hierdoor komt het zwaartepunt in het midden te liggen. Ook kun je makkelijker accessoires op je bagagedrager bevestigen, zoals fietstassen of een fietszitje.
Hoe laad je de accu van een elektrische fiets op?
De accu gaat in veel gevallen minder lang mee dan de elektrische fiets zelf. Goed onderhoud en een juist gebruik kunnen de levensduur verlengen. We geven je een aantal tips.
Waar laad je de accu op?
Laad de accu altijd op in een omgeving op kamertemperatuur. In een koudere omgeving neemt de capaciteit af en laadt hij minder snel op. In de winter zijn veel garages, schuren en bergingen te koud om de accu op te laden. Leg hem dan binnen aan de lader.
Hoe vaak moet je de accu opladen?
De eerste keer hoef je de accu niet helemaal op te laden. Fiets de eerste drie ritten de accu leeg tot ongeveer 20% en laad hem dan volledig op. Daarna kun je hem na iedere rit aan de lader leggen. Haal de accu zo snel mogelijk van de stroom van als hij vol is en laat hem nooit langer dan 24 uur aan de lader liggen.
Fiets je een tijdje niet? Haal de accu van de fiets, indien mogelijk, en bewaar hem in een omgeving op kamertemperatuur. Laad de accu regelmatig helemaal op om diepontlading te voorkomen. Bij diepontlading loopt de accu meteen leeg als je hem van de lader haalt. Je zal hem dan moeten vervangen.
Wat moet je doen als de accu onderweg leeg raakt?
Je kunt met een lege accu gewoon doorfietsen. Het fietst alleen zwaarder dan met trapondersteuning. Ben je ver van huis? Probeer de accu dan op te laden bij een restaurant of café.
Elektrische fiets aanschaffen
De prijzen van elektrische fietsen lopen uiteen. Afhankelijk van het soort motor, capaciteit van de accu, aantal versnellingen, soort remmen en merken van de onderdelen is het ene model goedkoper of duurder dan de ander. Over het algemeen is een e-bike duurder dan een gewone fiets. We geven je hieronder handige tips over hoe je diefstal en dure reparaties voorkomt. Ook vertellen we van welke fiscale voordelen je kunt profiteren en wat het opladen van een e-bike kost.
Hoeveel kost het opladen van een elektrische fiets?
De gemiddelde stroomprijs is 0,23 per 1 kWh (1000 Watt uur). Om uit te rekenen hoeveel het opladen van een elektrische fiets kost, moet je de energieprijs delen door 1 kWh en vermenigvuldigen met de capaciteit van je accu.
Een accu is nooit helemaal leeg. In dit voorbeeld nemen we een accu met een capaciteit van 400 Wh, dus we gaan er voor het gemak vanuit dat er 400 W ingestopt moet worden. De berekening is dan als volgt:
0,23 / 1000 * 400 = 0,092
Het volledig opladen van je accu kost nog geen 10 cent per keer. Als je één keer per week je accu vollaadt, kost je dat nog geen 5,- per jaar.
Is de aankoop van een elektrische fiets fiscaal aftrekbaar?
Via de werkkostenregeling (WKR) is het mogelijk om een elektrische fiets belastingvrij aan te schaffen. Je werkgever mag onder deze regeling 1,2% van het totale loon besteden aan belastingvrije extra’s. Tot 2015 kon je gebruik maken van het fietsplan, maar die regeling bestaat helaas niet meer.
Daarnaast is er een mogelijkheid om een renteloze lening aan te gaan bij je werkgever. Hierover vind je meer informatie bij de Belastingdienst.
Vanaf 1 januari 2020 komt er een nieuwe regeling. Fietsers die via hun werk een fiets ter beschikking krijgen, betalen jaarlijks 7% bijtelling. Je leaset de fiets dan via je werkgever. 7% van de waarde van de leasefiets tel je bij je inkomen op. Daarover betaal je belasting volgens de belastingschijf waarin je inkomen valt.
E-bikes verzekeren
Met een fietsverzekering ben is je e-bike verzekerd tegen (onderdelen)diefstal, vandalisme, schade aan de accu, kortsluiting, valschade en/of bedieningsfouten. Zo voorkom je hoge kosten wanneer je fiets wordt gestolen of gerepareerd moet worden. Bij Internet-Bikes sluit je een fietsverzekering af via Simplesurance voor slechts 89,95. Je hoeft deze optie alleen maar aan te vinken in de checkout.
E-bike beveiligen
Een fietsverzekering voorkomt geen diefstal, goede sloten wel. Je elektrische fiets is standaard uitgerust met een ringslot. Je maakt het fietsendieven nog moeilijker als je de fiets uitrust met een tweede slot, zoals een kabel-, ketting- of plug-inslot.
Stal je fiets daarnaast altijd in het zicht en op een verlichte plek. Fietsendieven worden liever niet gezien. Haal ook de accu en het display van de e-bike, indien mogelijk.
>> Naar alle kettingsloten
>> Naar alle kabelsloten
>> Naar alle plug-insloten
Wat is het verschil met een speed pedelec?
Een elektrische fiets en speed pedelec zijn in feite allebei een e-bike. Ze worden allebei aangedreven door een motor, maar het verschil zit hem vooral in de snelheid. Een speed pedelec haalt een snelheid tot 45 km/u en een elektrische fiets tot 25 km/u. Daardoor is ook de regelgeving voor beide e-bikes anders.
Regelgeving elektrische fiets
De elektrische fiets valt onder de regelgeving van de snorfiets. Dit houdt in dat er geen minimum leeftijd geldt om de e-bike te besturen. Ook heb je geen rijbewijs, kenteken en WA-verzekering nodig. Je moet wel op de verplichte fietspaden fietsen.
Regelgeving speed pedelec
De speed pedelec valt onder de regelgeving van een bromfiets. De bestuurder moet daarom minstens 16 jaar oud zijn. Ook heb je een geel bromfietskenteken, bromfietsrijbewijs en WA-verzekering nodig. Daarnaast moet er een achteruitkijkspiegel op het stuur zitten en moet je als bestuurder een speciale speed pedelec-helm dragen.
Wanneer bromfietsen op de rijbaan moeten, moet de speed pedelec dat ook. Ook gelden er snelheidsregels:
- Maximumsnelheid op de rijbaan: 45 km/u
- Maximumsnelheid op het fietspad buiten de bebouwde kom: 40 km/u
- Maximumsnelheid binnen de bebouwde kom: 30 km/u
Wat zijn de populairste merken elektrische fietsen?
Tot slot bespreken we de populairste merken. Tegenwoordig heeft bijna ieder merk één of meerdere modellen elektrische fietsen in de collectie. We zetten onze meest verkochte merken voor je in de spotlight. Kies je voor een e-bike van één van deze merken, dan zit je altijd goed!
Popal
Popal is een oer-Hollands fietsmerk. De E-Volution-collectie bestaat uit betaalbare elektrische fietsen van goede kwaliteit. Luxe, comfort en design worden samengesmolten tot een e-bike die soepel rijdt, eenvoudig te bedienen is en een hoge actieradius heeft. Popal rust de hele E-Volution-lijn uit met onderdelen van andere topmerken. Zo hebben ze Shimano Nexus versnellingen en antilekbanden van Vredestein.
>> Bekijk alle Popal elektrische fietsen
Puch
Puch maakt een snelle en soepele rit naar de supermarkt, school of het werk mogelijk. De elektrische fietsen zijn uitgerust met een motor van Bosch, Bafang of Shimano STePS. Ze hebben een hoge actieradius, zodat je ook probleemloos kilometers kunt vreten tijdens een fietstocht door de natuur.
>> Bekijk alle Puch elektrische fietsen
Leader
De elektrische fietsen van Leader hebben een sportief design. Ze zijn uitgerust met onderdelen van onder andere Shimano, Schwalbe en Bafang. De sterke motor en hoge actieradius maken ze geschikt voor lange fietstochten door allerlei landschappen.
>> Bekijk alle Leader elektrische fietsen
Vogue
Vogue is een echte e-bike-specialist. Ze hebben tien collecties met elektrische fietsen van de beste kwaliteit. Alle modellen zijn uitgerust met onderdelen van Shimano en een krachtige motor van Bafang. Ga je voor een lange toertocht of een snel ritje door de stad? Op een elektrische fiets van Vogue kan het allebei!
>> Bekijk alle Vogue elektrische fietsen
Elektrische fietsen
Nu weet je écht alles over de elektrische fiets. Zo helpen we jou hopelijk bij het maken van de juiste keuze. De belangrijkste tips zetten we nog één keer op een rijtje:
- Bedenk wat voor soort motor bij je past. Ga je voor een natuurlijk fietsgevoel of kracht?
- Fiets je lange of juist korte afstanden? Kies voor een actieradius die bij je fietsgedrag past.
- Laad de accu altijd in de juiste omstandigheden op. Kies eventueel voor een uitneembare accu.
- Verzeker je elektrische fiets en beveilig hem met goede sloten.
- Kies voor een elektrische fiets van een vertrouwd merk.
Heb je toch nog vragen of wil je advies over een specifiek model of merk elektrische fiets? Neem dan contact met ons op via klantenservice@foris.nl of start een live chat op de website. Ben jij klaar om een keuze te maken?